Annons

Annons

Annons

Annons

Pride Sundsvall 2022

Debatt
Pride är viktigare än någonsin

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av insändaren "Pridefestivalen har tappat sitt syfte".

Mångfaldens flagga ska hyllas, inte halas, skriver debattförfattarna.

Annons

Äntligen är det dags för Pride Sundsvall igen efter uppehåll i sviterna av pandemin. Runt om i världen är hbtqi-frågorna både på frammarsch och tillbakagång. Bara i EU är det hela sex länder som inte fullt ut juridiskt erkänner samkönade par. Allra värst ställt är det i Polen som för några år sedan införde ”hbtq-fria” zoner, som mest omfattade det över en tredjedel av landet, vissa har sedermera återställts efter påtryckningar från EU.

Annons

Årets Pride och val är extra viktigt. I dag är det tre riksdagspartier som är beredda att samarbeta och ge makt till ett parti som motarbetar hbtqi-rättigheter. I kommuner där de styr hissas inte längre prideflaggan, diskussioner kring hbtqi förhindras och rättigheter motarbetas. Det finns ingen anledning att tro att vi skulle vara förskonade en framtid likt den vi ser på andra platser där konservativa och högerextrema krafter har vunnit mark.

Vi kommer att fortsätta kämpa för att vrida fram klockan i alla kommuner där Sverigedemokraterna vridit tillbaka den. Vi vill stärka rättigheter för alla, det är dags att utreda införande av ett tredje juridiskt kön utan medicinsk utredning och säkerställa att inga skattepengar går till verksamheter som bedriver omvändelseterapi eller sprider homo- och transhat. Även om acceptansen i Sverige i dag är större än någonsin är hela 13 procent av alla anmälda hatbrott på grund av könstillhörighet eller sexuell läggning, så kan det inte få fortsätta. Rättsväsendet behöver ökade resurser för att ge stöd till brottsutsatta hbtqi-personer och asylprocesser för hbtqi-flyktingar behöver stärkas och skyndas på.

Annons

Rättigheter tar lång tid att bygga upp men går fort att rasera, vi tar mänskliga rättigheter på allvar och såväl valet i höst som Pride i varje del av landet är viktigare än någonsin.

Mångfaldens flagga ska hyllas, inte halas.

Johan Wester, riksdagskandidat Centerpartiet

Claes Nyberg, ordförande för Centerpartiets HBT-nätverk

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan