Annons

Annons

Annons

Pride Sundsvall 2022

Debatt
Pride påminner oss om att vi behöver fortsätta kämpa för våra rättigheter

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av insändaren "Pridefestivalen har tappat sitt syfte".

Vi behöver Pride för att påminna och uppmana att inte nöja oss. Vi är klara när vi är en mänsklighet som respekterar och älskar i solidaritet, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

1969, i New York, startades det upplopp som vi idag kallar för Pride. Transaktivisten Marsha P Johnson blev startskottet när hon till slut sa ifrån och gjorde motstånd mot polisen. Flera tog till gatorna med paljetter, kläder och nakenhet. Plakat och hopp. Allt som kunde dra uppmärksamheten till sig, så den stora massan skulle öppna ögonen och inte ignorera. Trots att detta skedde på andra sidan Atlanten ser vi spåren av det upproret i dagens Pride.

Annons

Annons

I dag ser saker och ting annorlunda ut. Några av oss kan ha en vardag utan möta diskriminering. Vi lever våra liv. Vi går på dejt och äter fredagstacosen utan hot om att bli fängslade. Vi håller hand på öppen gata på väg till bion utan att riskera livet. Så har det inte sett ut länge. Fram till 1944 var det olaglig att vara homosexuell i Sverige. 1979 upphörde homosexualitet vara en sjukdom. 2013 upphörde svenska staten att tvångssterilisera transpersoner. Precis som händelserna 1969 har det här också blivit en viktig del av Pride. Påminnelsen om vår kamp för social rättvisa.

I den senaste rapporten från ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) synliggörs hur vi hbtq-personer i Sverige endast får 68 procent av våra rättigheter uppfyllda. Några frågor som lyfts särskilt är bristen på trygghet, adekvat implementering av hatbrottslag och den ökade våldsutsattheten. MUCFs (Myndigheten för unga och civilrättsfrågor) skriver i sin rapport "Jag är inte ensam – det finns fler som jag" om hur levnadsvillkoren för unga hbtq-personer är fortsatt sämre än för andra unga. Exempelvis är det vanligare att unga hbtq-personer utsätts för mobbning, hot och misshandel, jämfört med andra unga.

Nu är det viktigare än någonsin. Tittar vi ut över världen ser vi hur våra hbtq-vänner fängslas, förföljs och mördas. 375 transpersoner mördades under 2021. Attentatet i Oslo under midsommar i år och Orlando 2016 visar på den utsatthet som hbtq-personer ständigt lever med. Hbtq-fria zoner har sen länge inrättats i Polen. Utbildning om hbtq är förbjudet i flera europeiska länder och i över 70 länder är homosexualitet olagligt. I vissa fall är straffet döden. Pride påminner oss om att vi behöver fortsätta kämpa för våra rättigheter. Vi behöver Pride för att människans värde, fri- och rättigheter ifrågasätts och försummas.

Annons

Annons

Vi behöver gå för alla de som inte kan, för de som i denna stund stänger sina garderobsdörrar. Som inte tror på att en morgondag där en kan leva fri kommer. Vi behöver Pride för att påminna och uppmana att inte nöja oss. Vi är klara när vi är en mänsklighet som respekterar och älskar i solidaritet.

När det inte finns några transfober eller homofober mer ska vi fortsätta dansa fram under regnbågen. Då ska vi fira! Vi minnas de som gick före oss. Vi ska gå för dem vi förlorat. Vi ska gå för Marsha och bära hoppet vidare. Pride är levande historia. Din och min frigörelsekamp, vår arvedel. Hur stort är inte det?

Gå med mig i paraden i Sundsvall på lördag, Jonas!

Robin Paulonen, utvecklare i Mänskliga rättigheter

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan