Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Du är välkommen i Sundsvall – viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den här veckan är det Pride i Sundsvall. Pride är många saker, bland annat en manifestation för människors lika värde. Att du känner dig välkommen här i Sundsvall är viktigt, vem du än är.

Vi behöver skapa fler sammanhang där hbtq+personer känner att de hör hemma, skriver debattförfattaren.

Bild: Arkivbild, Jenny Toresson

Annons

Annons

Vi vet att hbtq+personer är särskilt utsatta i samhället, och därför ser vi ett behov av särskilda åtgärder för inkludering. Vi behöver skapa fler sammanhang där hbtq+personer känner att de hör hemma, för även om man tror sig vara den enda bögen på byn finns det alltid fler som vill ta fajten för dem av oss som hör till hbtq+grupperna.

I andra delar av landet inskränks våra rättigheter. Det tas beslut om att förbjuda prideflaggan, om vilka invånare som har rätt till samhällsservice och hur människor ska hälsa på varandra. Ännu värre förslag har vi lyckats stoppa, men kanske inte nästa gång.

KD tycker det ska vara "slutpratat" om hbt-frågor i Västernorrland. Även Sverigedemokraternas politik och förslag talar ett tydligt språk – våra grupper ryms inte i den blå-bruna normen och dessa partier vill skicka alla hbtq+personer rakt in i garderoben igen. Det händer här och det är på riktigt nu!

Socialdemokraterna står på rätt sida om historien. Vi står pall i kommuner, söker samarbeten och samtalar med partier och politiker som liksom oss står upp för mänskliga rättigheter. Detsamma gäller viktiga nationella frågor, faktum är att de flesta lagändringar avseende hbtq+personer historiskt kommit till genom breda överenskommelser.

Men nu när det högerkonservativa blocket valt sida är våra mest grundläggande rättigheter hotade. Det är på riktigt nu! Flaggförbud och inskränkningar för myndigheter att gå i prideparader är bara början för det blå-bruna blocket.

Annons

Annons

Vi socialdemokrater har tagit kampen förr och vi tar kampen nu.

Eva Nilsson, ordförande HBT Socialdemokrater Västernorrland Jämtland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan