Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Mittuniversitetet och Scenkonst Västernorrland: Kultur och bildning är en tillväxtmotor och måste ger mer plats

Städer med ett levande kulturliv står starka i samhällsutvecklingen. Städer med en vital akademisk miljö står bättre rustade i svåra tider och växer sig starka i goda tider.

Tillsammans bidrar bildning och kultur till ett attraktivare Västernorrland och vi vill uppmana fler att se samma möjligheter som oss.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kultur och bildning ger oss en attraktivare plats att bo och på verka på. Det är vi övertygade om. Därför finns det också många anledningar till att studenter på Mittuniversitetet och andra lärosäten bör få en större del av bildning med sig.

Mikael Flodström, vd Scenkonst Västernorrland, och Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet, menar att bildning och kultur bidrar till ett attraktivare Västernorrland. Foto: Lia Jacobi

Studenter måste utsättas för saker som skaver, som upprör, som de blir irriterade eller rent utav arga av. Det utvecklar och förbereder studenterna för livet efter universitetet och gör att de sedan kan bidra till att samhället utvecklas på ett förhoppningsvis bättre sätt.

Annons

Mittuniversitetet har tillsammans med Scenkonst Västernorrland med stöd från Sundsvalls kommun genomfört forskningsprojektet Möjlighetshorisonter för att utforska beröringspunkter för kritiskt tänkande och förändringskraft.

Annons

Sedan många år samarbetar vi kring inslag av scenkonst och film inom lärarutbildningarna, och det är fantastiskt vad nya konstellationer med nya samtal kan utmynna i. I kölvattnet av Möjlighetshorisonter sjösätts därför ”Fem gånger fem” som är en satsning där vi låter kultur och bildning bli till en gemensam kraft i en akademisk värld.

Kultur och bildning ger oss jobb, nya idéer och tankar som leder till nya innovationer.

Från och med nästa år kommer civilingenjörer som studerar vid Mittuniversitetet att få ta del av dans, film, musik, teater och litteratur kopplat till utbildningen. Konst som provocerar, en novell som irriterar eller en föreställning som upprör.

Det är vad dagens och morgondagens samhälle behöver. Upplevelser som får människan att tänka efter, att diskutera och att kanske börja förstå sig på olikheter och olika sätt att tänka. Förmågor som är viktiga oavsett i vilka sammanhang du vill skapa dig en framtid.

Kultur och bildning ska höras, synas, diskuteras, kritiseras och hyllas. Kultur och bildning ger oss jobb, nya idéer och tankar som leder till nya innovationer. Vi har hittat varandra – och i detta också funnit nya sätt att utveckla våra verksamheter. Vi är övertygade om att våra samarbeten gör våra verksamheter bättre – och vi är lika övertygade om att det vi åstadkommer tillsammans också bidrar till att göra vår region mer attraktiv.

Annons

Men, det behövs fler goda krafter och mer samverkan för att göra kultur och bildning till den tillväxtmotor den har potential att vara. Så, företrädare för näringslivet, tjänstemän och politiker – alla ni som har mandat, ansvar och resurser att bygga Västernorrlands framtid – ser ni samma möjligheter som vi? Hör av er så gör vi något tillsammans!

Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet, och Mikael Flodström, vd Scenkonst Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan