Annons

Annons

Annons

Debatt
KD: Vi förordar ett långsiktigt och hållbart fiske

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett stort antal socialdemokrater, inklusive landsbygdsministern, skriver om fiskenäringen och Östersjön i en debattartikel 24/8. KD pekas ut som ointresserade av att rädda fisken och fisket. Vi förordar ett långsiktigt, hållbart fiske och följer noga utvecklingen med beaktande av den vetenskapliga rådgivningen och yrkesfiskarnas kunskaper. Det är inte vetenskapligt fastställt att en generell flytt av trålgränsen skulle ge de positiva effekter som behövs. Det framhålls ofta, inte minst i miljö- och klimatdebatten, att man måste lyssna på forskningen och nu när vi gör det kommer insinuanta debattinlägg att vi inte bryr oss om en fråga.

Annons

Det har blivit dyrt att vara svensk, även när det gäller att njuta av surströmming under sensommaren. Det politiska ansvaret för detta landar på Socialdemokraterna och de partier som valt att ge dem regeringsmakten, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Vi grundar vår politik på avvägningar av forskning och beprövad erfarenhet. Vi ser fram emot resultaten av den på försök utflyttade trålgränsen, där kan vi få mer kunskap om den verkliga effekten.

Socialdemokraternas vurm för fiskenäringen i allmänhet och strömmingsfisket i synnerhet är välkommen men vi vet samtidigt att småföretagande inte är socialdemokraternas paradgren, oavsett vilken typ av småföretagande. I en undersökning bland Sveriges lantbrukare hösten 2021 angav fem procent att de skulle rösta på S.

Vi har under lång tid drivit frågan om licensjakt på säl och först nu har regeringen agerat. Vi har även förslag om skottpeng på säl enligt förslag från sälforskare på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Det måste bli lättare att få tillåtelse att picka skarvägg för att begränsa stammen. Bara kring Gotland uppges skarven årligen äta mer strömming än det gotländska trålfisket tar upp, skarvens kolonier innebär också en sanitär olägenhet.

Det har blivit dyrt att vara svensk, även när det gäller att njuta av surströmming under sensommaren. Det politiska ansvaret för detta landar på Socialdemokraterna och de partier som valt att ge dem regeringsmakten. Med beslut baserat på forskning, med hänsyn till näring och natur säkrar vi surströmmingen, som inte formellt klassas som Svenskt kulturarv men måste ses som sådant, åtminstone längs norrlandskusten.

Liza-Maria Norlin (KD), riksdagskandidat Västernorrland

Magnus Oscarsson (KD), jordbrukspolitisk talesperson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan