Annons

Annons

Annons

Kommunvalet i Sundsvall 2022

Debatt
Hur ska Moderaterna spara sig till ökad trygghet?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Moderaterna fokuserar, både nationellt och lokalt, mycket på trygghetsfrågorna det här valet. Det är rimligt. Vi behöver göra mer för att bryta segregationen och öka tryggheten.

Problemet är att Moderaterna tror att det enbart går att göra med hårdare straff och fler poliser, men blir svarslösa när det handlar om att göra rätt insatser för att förhindra att unga rekryteras till kriminella miljöer.

Annons

Annons

Lokalt föreslår Moderaterna i sitt budgetförslag ramsänkningar för såväl skolan som socialtjänsten. De tar bort finansieringen av flera viktiga förebyggande insatser, skriver bland annat Niklas Säwén (S) – här på bild med Moderaternas Alicja Kapica.

Bild: Leif Johansson

Vi socialdemokrater går till val på att för varje krona som satsas på fler poliser ska minst lika mycket satsas på det brottsförebyggande arbetet. Lokalt föreslår Moderaterna i sitt budgetförslag ramsänkningar för såväl skolan som socialtjänsten. De tar bort finansieringen av flera viktiga förebyggande insatser.

Brobyggarverksamheten som är en extra satsning på de skolorna med tuffast förutsättningar, det specialistteam som håller på att inrättas i socialtjänsten och vara lokaliserad hos polisen, för de unga som redan befinner sig i kriminella miljöer, samt den familjecentral som vi vill öppna i Bredsand saknar alla finansiering. Finansieringen för dessa satsningar finns inte i varken M:s, KD:s, L:s eller för den delen SD:s budget.

Vi socialdemokrater vill vända på varje sten för att bryta segregationen och öka tryggheten. Vi har den senaste mandatperioden utlokaliserat socialtjänsten, vi har prioriterat resurser till de bostadsområden som har tuffast förutsättningar och vi har utökat antalet fältassistenter. Vi har genomfört en satsning på förstärkt arbetslinje där 250 Sundsvallsbor ska gå från försörjningsstöd till arbete, språkträning eller utbildning.

Annons

Inför valet den 11 september vill vi bland annat fortsätta stärka socialtjänsten i bostadsområdena, anställa fler fältassistenter, erbjuda fler sommarjobb för ungdomar och styra mer pengar till de elever och skolor med störst behov.

Annons

Vår fråga till de lokala Moderaterna blir, hur ska man kunna spara sig till ökad trygghet?

Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens vice ordförande

Jonas Väst (S), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan