Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Debatt
Sjukvårdspartiet: För Socialdemokraterna betyder ordet ansvar bara att ha makt

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraterna i Region Västernorrland försöker få väljarna att glömma att det framför allt är S som ställt till med Region Västernorrlands djupaste kris någonsin. De har orsakat stora avhopp av personal, stafettkostnader och övertider för 750 miljoner per år, överbeläggningar, korridorvård, skadade patienter, dödsfall, enorma vårdköer och en tillgänglighet under all kritik.

Vi hävdar att Socialdemokraterna alldeles tveklöst har ställt till med regionens sjukvårdskris, skriver Pia Lundin och Else Ammor, Sjukvårdspartiet.

Bild: Ove Öst

S har ändå lyckats att få några läkare att hjälpa till i valkampanjen. En av dem är Alfred Janson Lantz, känd kirurg i Sundsvall. Han är aktiv partimedlem och kandidat för S i kommunvalet i Sundsvall.

Annons

Men Alfred var också för några månader sedan en av flera hundra läkare, sjuksköterskor och barnmorskor på Sundsvalls sjukhus som skrev debattartiklar med kraftiga protester mot S+M+L-majoritetens alla nedskärningar. Och i en intervju för SVT:s "Sverige i dag Valspecial" delar Alfred Janson Lantz några av Sjukvårdspartiets mest kritiska synpunkter på S-politiken i regionen:

Annons

"Vi har inte den personal vi behöver för att utföra vårt uppdrag, säger kirurgen och överläkaren Alfred Janson Lantz på Sundsvalls sjukhus", står det i SVT:s referat. "Vi är i en miljö där vi hela tiden utsätts för nedskärningar".

Inte ens en socialdemokrat kan väl förneka att nedskärningarna de senaste åtta åren i Västernorrlands sjukvård har drivits igenom av socialdemokratiskt ledda majoriteter – och att Sjukvårdspartiet kraftigt motsatt sig både minskningar av antalet vårdplatser och nedläggningar eller sammanslagningar av avdelningar.

Alfred berättar för SVT också om sjuksköterskor i regionen som inte får ledigt när de vill, som får jobba dubbla pass, som blir inringda när de precis kommit hem.

"Man vårdar inte sin personal och man ger dem inte en anledning att gå till jobbet. I slutänden kan det bli så att vi hamnar i en situation där vi inte längre har den jämlika sjukvård som jag tror att alla, oavsett politisk färg i Sverige, varit stolt över", säger Alfred Janson Lantz enligt SVT:s referat.

Inget annat politiskt parti är mer skyldigt än Socialdemokraterna till dessa problem. Men Alfred är en lojal partimedlem och säger i SVT att han ser positiva förändringar som S åstadkommit. Vilka? De enorma kostnaderna för hyrpersonal och övertid, en överbelastad akutmottagning, så få vårdplatser i Sundsvall att IVO kan kräva regionen på böter, att akut-geriatriska avdelningen där lagts ner så att svårt sjuka åldringar får ligga på BB eller att stora delar av vårdpersonalen sagt upp sig?

Annons

Annons

Men Alfred nämner ett skäl till, han säger det som ledande socialdemokrater ständigt upprepar: Att partiet tar ansvar. Och vill man vara med i gänget får man köpa partiets huvudargument i valrörelsen.

Vi hävdar att Socialdemokraterna alldeles tveklöst har ställt till med regionens sjukvårdskris. Men partiets företrädare vill inte ens tala om det och följaktligen tar man inte något ansvar för resultaten av sin egen politik. För Socialdemokraterna betyder då ordet ansvar uppenbarligen bara en sak, nämligen makt. Har Alfred Janson Lantz köpt också det?

Pia Lundin, specialistsjuksköterska, regionråd i opposition, Sjukvårdspartiet Västernorrland

Else Ammor, jurist, kandidat i regionvalet, Sjukvårdspartiet Västernorrland

SVAR DIREKT:

Sjukvårdspartiets företrädare går i sin insändare till skarpt angrepp mot både Socialdemokraterna och mot mig personligen.

Man vill driva den gamla tesen att makten är det enda intressanta och försöker få mig att passa in i den bild av Socialdemokraterna som de önskar förmedla.

De tar för givet att jag är en "lydig sosse" (i deras ord "lojal partimedlem").

Sanningen är en annan. Tills för ett år sedan var jag medlem i ett annat parti, men flera faktorer, däribland utvecklingen i Region Västernorrland, fick mig att byta parti.

Alfred Janson Lantz (S) svarar direkt på Sjukvårdspartiets insändare.

Bild: Ove Öst

Annons

Jag har alltså valt att engagera mig i politiken för Socialdemokraterna till stor del på grund av det fina arbete som gjorts av våra regionpolitiker. Här finns ingen blind lojalitet eller makthunger.

Annons

Idag översvämmas vi av oseriösa löften där partierna tävlar i att ge bort pengar som inte finns. Man föreslår orealistiska besparingar samtidigt som man väljer arbetsmarknadspolitik framför vårdbehov och kvalitet när man argumenterar för hur vården skall bedrivas geografiskt i regionen.

Här är Socialdemokraterna ett undantag.

RVN har extremt tuffa år bakom sig och ännu fler kommer. Då behövs stabilitet och kunnande. Inte populism och yviga löften utan verklighetsförankring.

S är helt klart det parti som bäst kan leda oss ur krisen. Kommer det gå fort och enkelt? Nej. För frågan är mycket svårare än vissa partier vill låta påskina.

Alfred Janson Lantz (S)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan