Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Rosa eller blått – det viktigaste när vi väntar smått?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ni har väl alla sett dem – Reels på Instagram och andra sociala medier där par eller hela familjer högtidligt och förväntansfullt samlas för att skära upp en tårta, slå sönder en pinjata, spräcka en ballong eller skjuta en konfettikanon eller något annat kreativt för att få veta könet på det barn de väntar tillökning av. Blå eller rosa, pojke eller flicka. Men är det verkligen det viktigaste att lägga så mycket fokus på?

Annons

Att vänta barn är stort. Ett nytt liv, en ny människa är på väg. Men att vara så fokuserade på könet är både otidsenligt och olyckligt, skriver Eva Stenström.

Bild: TT, Arkivbild

Att vänta barn är stort. Ett nytt liv, en ny människa är på väg. Men att vara så fokuserade på könet är både otidsenligt och olyckligt. Visst finns det annat att fira och längta efter än att få veta om det är snopp eller snippa som väntar? En människa är så komplex, så fantastisk. Så mycket mer än sitt biologiska kön.

Annons

Könet är en viktig del av vår identitet, men genom att på detta sätt rikta allt ljus på det biologiska könet på det barn som väntas, vrider vi klockan tillbaka och glömmer att vi i dag har förstått att det finns en bred skala när det gäller könstillhörighet och att det inte bara är genitalierna vid födseln som avgör.

Det finns så många saker som kommer att göra det väntade barnets framtid rikt, så många saker som kommer att spela roll. Kommer det att vara musikaliskt, tycka om att läsa, gilla motorsport, klättra i träd, måla tavlor, ha god hand med djur, spela fotboll, vara en bra vän? Är det en rastlös eller lugn invid som väntar? En som gillar fart och omväxling eller trygghet och stillsamma aktiviteter?

Så mycket spännande finns att upptäcka hos det nya liv som väntande föräldrar får ta emot. Och inte är färgen på könsidentiteten det viktigaste där.

Jag önskar att vi i glädje och förväntan skulle smälla ballonger med lappar i regnbågens alla färger som en sprudlande kaskad av frihet, kärlek och mångfald – rikta fokus mot miraklet att ett nytt liv är på väg i stället för att fastna i rosa och blått. På så sätt kan vi sätta en spotlight på öppenhet och framtid i stället för snäva ramar från dåtiden och bidra till ett friare samhälle för alla.

Annons

Eva Stenström, människa och präst i Svenska kyrkan

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan