Lördagen klockan nio på kvällen ekar det tomt vid busstationen i Indal. Den sista bussen mot Sundsvall gick för en timme sedan. Nästa avgång är strax efter elva dagen därpå.

Buschkortet berättigar innehavaren att framföra bilen i vissa delar av landet, dock ej i större städer med en mer komplicerad trafiksituation, skriver debattförfattarna.
Bild: TT, Arkivbild
För ett liv på landsbygden utan att vara beroende av vare sig skjutsande föräldrar eller en gles kollektivtrafik är A-traktorn eller mopedbilen viktig. Samtidigt så har fyra ungdomar i Sverige berövats livet de senaste tre veckorna till följd av olyckor med A-traktorer.
Johan Granholm öppnar upp för ett viktigt samtal i sitt debattinlägg i ST 25/10 om obligatoriskt körkort för mopedbilar och A-traktorer.
Annons
Annons
För två månaders sedan lanserade vi i Kristdemokraterna förslaget om ett Buschkort, en särskild ungdomsbehörighet från 16 års ålder. Buschkortet berättigar innehavaren att framföra bilen i vissa delar av landet, dock ej i större städer med en mer komplicerad trafiksituation. Vi vill inte ha en situation där en gles kollektivtrafik och beroendet av skjutsande föräldrar tillåts bestämma över vilka livsvillkor Sveriges ungdomar får – vilket gymnasieprogram de kan välja, vilka träningar de kan gå på, vilket extrajobb de kan få och när de har möjlighet att åka ner till stan och vara med sina vänner.
I Västernorrlands län fanns det i juli i år 3 029 registrerade A-traktorer, en ökning med 28,3 procent på endast ett år. Till följd av svårigheten att röra sig på landsbygden, har det uppstått ett behov av mopedbilar och A-traktorer. Det gör ungdomarnas resor svårare och mer riskabla. I stället för att färdas i 30–45 km/h och stoppa upp trafiken på enfiliga sträckor med högsta tillåtna hastighet på uppemot 100 km/h – med endast ett kunskapsprov för att få körkort – innebär Buschkortet att ungdomar kan styras bort från mopedbilar, A-traktorer och lätta motorcyklar till säkrare fordon, med en fullgod förarutbildning i bagaget.
Mopedbilar är mycket osäkra vid kollisioner, och tillsammans med A-traktorer stoppar de upp trafiken. Därutöver är det sedan länge 16-årsgräns för lätt motorcykel, där det inte finns någon övre hastighetsgräns och som får framföras på alla vägar. Det är viktigt att ett Buschkort inte gör avkall på trafiksäkerheten, där den centrala skillnaden jämfört med ett vanligt körkort ligger i att det inte berättigar till körning i tätare bebyggelse. Syftet är att erbjuda ett bättre och säkrare alternativ till ungdomar där alternativen till bil eller kollektivtrafik är få eller klart sämre.
Annons
Annons
Vi har inte råd att förlora fler ungdomar till följd av osäkra resor. Vi föreslår ett Buschkort, tillsammans med en höjd hastighetsgräns till 45 km/h för A-traktorer och bälteskrav som ett steg för att minska antalet olyckor i trafiken. Vi får inte heller glömma bort att bilar är en del av en viktig ungdomskultur som vi ser. Känslan av frihet – inte minst på landsbygden – vill vi värna!
Ronja Strid (KD), gruppledare KD Sundsvall
Wictor Strand (KD), kommunfullmäktigeledamot
■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!
■■ Följ ST Debatt på Facebook