Annons

Annons

Annons

Skifuhärvan

Därför är granskningen av kommunalrådet viktig

Text: 

Ett hårt drev mot kommunalrådet för att hon är kvinna – eller en nödvändig granskning av den politiker med mest makt i Sundsvall?

Den senaste veckans publiceringar har väckt många reaktioner hos våra läsare. Det är bra. Vårt arbete ska också ifrågasättas och kritik mot vår journalistik bidrar till att göra Sundsvalls Tidning ännu bättre för er, våra läsare.

Sundsvalls Tidnings chefredaktör Karin Näslund om den senaste veckans rapportering om kommunalrådet Bodil Hansson.

Bild: Eva-Lena Olsson

Det är lätt att hamna snett när nyheten om Bodil Hansson och påtryckningarna mot henne diskuteras. Det förstår jag, eftersom förloppet innehåller så många olika händelser som tillsammans gör det här avslöjandet till en bomb inom Sundsvallspolitiken.

Annons

Annons

Det krävdes 8 924 tecken för att i vår första artikel förklara vad som hade hänt, hur kommunalrådet uppfattade situationen och vad som sen hade gjorts. Alla som ger sig in i debatten har troligen inte heller läst varken den första artikeln eller alla efterföljande publiceringar.

Så låt oss påminna oss om vad nyheten består av och varför rapporteringen är så omfattande.

Kommunalrådet Bodil Hansson vände sig till Sundsvalls Tidning för att berätta om den hemlighet som hon burit på under många år. Hon har upplevt sig utsatt för påtryckningar i sin roll som kommunalråd och att det fanns ett förtäckt hot om att sprida känsliga och privata uppgifter om hon inte agerade politiskt. Bodil Hansson agerade inte på påtryckningarna, men beskriver hur hon på grund av händelserna har levt under en hård press.

Först närmare ett år efteråt berättar hon för sin närmaste krets inom politiken och för kommundirektören.

Först ytterligare ett år senare får vi medborgare kännedom om situationen.

Att som politiker utsättas för påtryckningar och hot kan vara en säkerhetsrisk. De säkerhetsexperter som Sundsvalls Tidning intervjuar poängterar att risken uppstår utifrån hur politikern uppfattar situationen. Hoten eller påtryckningarna behöver inte vara uttalade för att leda till en riskfylld situation.

Simon Hiljegren vid säkerhetsföretaget 2secure säger också att det är viktigt att politiker är öppna med uppgifter om någon försöker utöva påtryckningar: “I sådana situationer bör man omedelbart göra detta känt för säkerhetsansvariga och det är särskilt viktigt om man befinner sig i en säkerhetsklassad position”. (ST 4 nov)

Annons

Annons

Även Brottsförebyggande rådet är inne på samma linje och menar att hot och påtryckningar mot politiker bör anmälas internt och som regel överlämnas till polis.

Så låt oss påminna oss om vad nyheten består av och varför rapporteringen är så omfattande.

Det här hade varit en nyhet som väckt starka reaktioner oavsett vad de förtäckta hot, som kommunalrådet upplevde, bestod av. Att det handlar om att hon har haft en privat och hemlig relation med en kommunal vd som nu står åtalad för mutbrott väcker förstås ytterligare frågor. De misstänkta oegentligheter som den tidigare vd:n anklagas för har vi granskat ingående i Sundsvalls Tidning. Nu handlar det om hur Sundvalls kommunalråd, den person med mest makt, har hanterat den situation som hon har hamnat i.

Med allt detta i åtanke är det inte konstigt att nyheten i ST den 4 november väcker starka reaktioner och får stora konsekvenser; kommundirektören har meddelat att en utredning ska genomföras, oppositionen har lyft frågan om jäv och Sverigedemokraterna har krävt kommunalrådets avgång.

Annons

Det är också självklart att lokala medier kritiskt ska granska händelserna och rapportera om följderna av avslöjandet.

Det är inte lika självklart att ifrågasätta om historien får så stor uppmärksamhet för att kommunalrådet är en kvinna. Men frågan har väckts: Skulle vi ha hanterat publiceringarna på samma sätt om kommunalrådet var en man? Det finns ingen tvekan om att svaret på den frågan är ja.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan