Annons

Annons

Annons

Debatt
Åldern är bara en siffra – även i arbetslivet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vilket år man är född säger ingenting om hur lämplig man är för ett visst yrke. Du kan utföra ett arbete lika bra, oavsett om du är 25 eller 50 år. Lika lite säger ett årtal om du bör gå i pension eller inte.

Vilket år man är född säger ingenting om hur lämplig man är för ett visst yrke. Du kan utföra ett arbete lika bra, oavsett om du är 25 eller 50 år, skriver Li Jonsson.

Bild: TT, Arkivbild

Vi lever längre i dag, det är sant, men hur mår vi då? Många kämpar med förslitningsskador och andra krämpor. Samtidigt skrivs det ut massor av bromsmediciner för olika sjukdomar. Det innebär ju inte att man botar, utan att man förlänger förloppet för en sjukdom som inte går att bota. Den drabbade får dessutom en massa mediciner med mer eller mindre otrevliga biverkningar som den ska kämpa mot. För många kan det innebära att de har fullt upp med att få vardagsrutinerna att funka. Det är med andra ord många som inte platsar för dagens stressiga och krävande miljöer. Ändå vill man att alla ska arbeta fram till 70 år helst, men man kan undra om det verkligen är de äldre som ska tvingas ut i arbete.

Annons

Annons

Vissa har en sån tur att de är friska och kan jobba långt upp i åldern, men låt dem då göra det. Sedan finns det många yngre, friskare som inte vill ha ett "sju-till-fem jobb" för det är så tråkigt. Men det är inte deras fel, utan det är vi som uppfostrat dem som är skulden till det. Hur många barn och unga har inte hört under sin uppväxt att de inte behöver jobba utan göra något roligare i stället. Det är klart att de hellre vill försöka livnära sig på sin hobby eller annat som är roligt, istället för att gå till ett arbete.

I dag fattas det folk inom många yrken. Nästan ingen vill bli lärare, läkare, undersköterska, busschaufför eller dylikt.

Den generation som var stolt över att ha ett jobb att gå till är snart utdöd, så det är hög tid att tänka om. Det finns kanske en enkel förklaring till varför vård, skola, rättsväsendet och mycket annat går på knä. Det är hög tid att tänka om och göra "vanliga" arbeten mera attraktiva, samtidigt som man också visar respekt för de som varit aktiv i arbetslivet men inte klarar det på samma sätt längre.

Inom många yrken kan vi träffa på utlandsfödda. Men de tar inte våra jobb, som en del vill påstå. De kommer från länder med en annan arbetsmoral och är stolta över att kunna arbeta och göra nytta. Där kanske vi har något att lära.

Li Jonsson

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan