Annons

Annons

Annons

Debatt
Förslaget till elprisstöd är ett regionalstöd

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Elprisstödet för södra Sverige leder till att många får en lägre kostnad för elen än de som inte får något stöd. Hur kommer det sig? Det beror på att man inte räknat med den stora skillnad som finns för nätavgifter i Sverige – och dessutom får alla oavsett kostnad stöd.

Jag bor i Ånge och har en nätavgift som varje år är drygt 3 000 kronor högre än om jag bott i Stockholm och varit ansluten till Ellevio, skriver Bo Swedberg.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Annons

Jag bor i Ånge och har en nätavgift som varje år är drygt 3 000 kronor högre än om jag bott i Stockholm och varit ansluten till Ellevio. Under den period som stödet räknas på har min kostnad varit cirka 7 500 kronor och för en Elleviokund i Stockholm med samma förbrukning har kostnaden varit cirka 8 300 kronor, allt innan moms och elskatter. Efter elstöd blir kostnaden i Stockholm drygt 3 000 kronor lägre.

Ännu värre hade det varit om jag bott i Gäddede och tvingats ansluta mig till Blåsjöns nät som har en nätavgift som är ytterligare 2 000 kronor dyrare per år. Detta innebär att Stockholmskunden redan innan stödet har lägre elkostnad än Gäddedebon.

Eftersom man kallat stödet för högkostnadsskydd borde ingen som får stöd få en lägre totalkostnad än de som i många år haft Sveriges högsta totalkostnad för elen, nämligen boende i Blåsjöns och Härjeåns nätområden. Som det nuvarande förslaget är utformat är det ett ekonomiskt stöd för alla boende och företag i södra Sverige och inget högkostnadsskydd.

Dessutom har regeringen sagt att man vill införa ett gemensamt elområde för hela Sverige för att ha lika elpriser i landet. Det är helt okej om det även innefattar lika nätavgifter i hela landet, men jag har inga som helst förhoppningar om att det blir verklighet.

Annons

Bo Swedberg, Ånge

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan