Annons

Annons

Annons

Debatt
Se till att Ryggisskogen bevaras – om ni vill rädda ansiktet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ryggisskogen – nu börjar det klarna!

Jag har genom åren förundrats över varför våra ledande socialdemokrater i Sundsvalls kommun envist hållit fast vid att detta unika friluftsområde, ska exploateras. Helt emot gällande riktlinjer och styrande dokument. Och helt emot allt som framförts i mängder av kritiska yttranden, där opinionen är tydlig.

Annons

Se till att Ryggisskogen bevaras! Både i öp40 och en ny detaljplan.Köp in marken och lägg ihop alltsammans med naturreservatet för Norra Berget, skriver Ragnhild Widgren.

Bild: Amanda Spångberg

Annons

I ett första steg går man fram med två exploateringsområden, dels i den norra delen mitt emot Lindgården, där Region Västernorrland äger marken, dels centralt i området, bakom Rygginstitutet och Haga förskola, där Skifu äger marken.

Drivande krafter har varit Regionfastigheters tidigare chef Hans Axelsson, som nu fått plats som opolitisk adjungerad ledamot i Skifus och Mitthems styrelser, samt Skifus tidigare vd Peter Clemin.

Skifus köp av skogspartiet var en bolagsfusion och skedde i flera steg. Fastigheten heter numera Sjukhuset 11. På Skifus hemsida kan man läsa att fastigheten "består av 2 ha mark som Sundsvalls kommun planerar använda till framtida bostadsprojekt". 

Var skedde denna planering?

I kommunens ännu gällande översiktsplan är området ett "kärnområde för natur- och friluftsliv".

Till vår kommunledning säger jag:

■ Det är inte för sent att backa och plocka bort exploateringen av Ryggisområdet ur det liggande förslaget till översiktsplan, öp40.

■ Se till att Ryggisskogen bevaras! Både i öp40 och en ny detaljplan.

■ Köp in marken och lägg ihop alltsammans med naturreservatet för Norra Berget.

Gör det nu om ni vill rädda ansiktet!

Ragnhild Widgren

Annons

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan