Annons

Annons

Annons

Skifuhärvan

Debatt
Könsfråga blir det när fokus hamnar på den utsatta

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi har ett oerhört duktigt kommunalråd som framstår som handlingskraftig, ärlig och med vilja att driva frågor för medborgarnas bästa. Den korta historia hon hade med en vd hade passerat om det nu inte visat sig att nämnde vd inte kunde hålla sig inom lagar och regler.

Vårt kommunalråd har blivit utsatt för ett övergrepp. Hon har mått dåligt av hot och förföljelser och burit detta inom sig. Det är förövaren som borde vara i fokus, skriver signaturen "EBD".

Bild: Eva-Lena Olsson

Vårt kommunalråd har blivit utsatt för ett övergrepp. Hon har mått dåligt av hot och förföljelser och burit detta inom sig. Det är förövaren som borde vara i fokus. Hur en man kan vara funtad som kan göra så här mot en kvinna? Det borde vara frågan.

Annons

När Marcus Bohlin-Backholm säger att det inte är en könsfråga beror det på att det är en fråga han är okunnig om. En könsfråga blir det i samma stund som blickar och fokus hamnar på den utsatta istället för på förövaren. Det är när den utsattas vandel och heder ifrågasätts – utan att det finns fog för det. Det är samma moral som härskat i domstolar när den våldtagna får frågan vad hon hade för kläder på sig. Det är samma moral som härskar i länder där kvinnor kan stenas om de varit otrogna eller utsatts för våldtäkt. Det är kvinnor som får ta ansvar för mäns beteende. Den strukturen finns överallt och är ett uttryck för hur ojämställt ett samhälle är.

Annons

Alla kvinnor som utsatts för övergrepp vet hur det känns. Hur en tar på sig skam, skuld och ansvar. Hur ångesten hoppar i kroppen. Hur hoten och förföljelserna blir normaliserade. När kommunalrådet klev fram och avslöjade förövaren så gjorde hon något otroligt starkt och var en förebild för andra kvinnor som hotas och trakasseras av män. Hon visar sig vara en ärlig person.

Av de som jag pratat med under veckan har ingen lagt skuld på henne. De tycker att det är den före detta vd:n som skall sättas dit. Bodil Hansson skall känna stöd och kunna återgå i tjänst efter att ha hämtat sig. Sundsvall behöver henne.

Vad ST behöver lära sig är genusgranskning av sitt material och inte bidra till härskartekniker. Som kommunalråd får man finna sig i att bli granskad och så även i det här fallet. Det handlar det inte om. Men så länge det inte finns fog för att tro annat skall inte det vara i fokus och kvinnans heder skall inte ifrågasättas. Det är förövaren som skall rullas i tjära och fjädrar. Det är skillnaden.

Annons

EBD

SVAR DIREKT:

Att granska ett kommunalråds agerande i en situation som kan vara en potentiell säkerhetsrisk är INTE detsamma som:

■ att ifrågasätta en våldtagen kvinnas klädsel;

■ att stena en kvinna som varit otrogen;

■ att ifrågasätta en kvinnas heder.

Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan