Annons

Annons

Annons

Skifuhärvan

Debatt
Oroande att S-kvinnor försvarar sin kollegas bristande omdöme

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med stor förundran tar jag del av de socialdemokratiska kvinnor som drar lans till sin partikollegas försvar. Att försvara en kollegas bristande omdöme som i sin tjänsteutövning försatt sig i en situation med uppenbar risk för otillbörlig påverkan – det är oroande. Det har ingen betydelse hur mycket man personligen tycker om Bodil Hansson. Jag har mycket högre förväntningar på våra makthavare än att de ska negligera regler runt uppenbart jäv.

Annons

Att man nu försöker spela ut "kvinnokortet" är obefogat i det här läget. Den här typen av klavertramp skulle med rätta få samma granskning oavsett kön. ST ska istället ha heder av att agera mycket professionellt när de rapporterar om turerna runt kommunalrådet och kommunens ledning, skriver Anette.

Bild: Arkivbild, Leif Johansson

Som anställd inom offentlig sektor blir man nämligen nogsamt informerad om hur man måste agera för att inte hamna i en påverkans- eller jävsituation. Exempelvis att inte bli bjuden på lunch, att inte handlägga ärenden för någon bekant eller att inte fatta beslut i en rekryteringsprocess där någon man känner är sökande. Jag har utgått från att politiker får samma grundläggande etiska kompass.

Annons

Genom att Socialdemokraterna försöker bagatellisera Bodil Hanssons agerande i sin förtroendemannaroll, kastar de en skugga över hela partiet. Detsamma gäller den utstuderade taktiken att vänta med dessa avslöjanden till efter valet.

Att man nu försöker spela ut "kvinnokortet" är obefogat i det här läget. Den här typen av klavertramp skulle med rätta få samma granskning oavsett kön. Sundsvalls Tidning ska istället ha heder av att agera mycket professionellt när de rapporterar om turerna runt kommunalrådet och kommunens ledning.

Det är bra att den här härvan ska utredas, men det måste göras av en oberoende part. Uppenbart har även kommundirektören och möjligen fler höga tjänstemän händerna i syltburken. De har begått uppenbara tjänstefel genom att exempelvis inte följa kommunens interna säkerhetsbestämmelser. I ett sådant läge kan inte utredningen vara intern om den ska ha någon som helst trovärdighet för oss medborgare.

Annons

I min värld har politiker sin plattform genom väljarnas förtroende. Nu fick vi väljare dessvärre inte möjlighet att göra ett val utifrån kännedom om kommunalrådets bristande omdöme i sin tjänsteutövning. Mitt förtroende för nuvarande kommunalråd och Sundsvalls socialdemokrater är förbrukat.

Anette

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan