Annons

Annons

Annons

Regionen släcker

Debatt
Bakom slopade adventsljusstakar finns en politisk överhetsattityd

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regionledningens ”symbolhandling” för att spara energi - att i år inte ha några adventsljusstakar i rum där enbart personal och inte patienter vistas – har väckt stor men inte särskilt positiv uppmärksamhet. Reaktionerna påminner om när man för tre år sedan ”tackade” personal som arbetat extra hårt under sommaren med ”möjligheten att vinna en fruktkorg” och dela den med kollegorna. ”Ett hån”, ansåg man då inom Vårdförbundet.

Dumsnålheten har nått en ny gräns. Först utlottning av fruktkorgar, sen presentkort i stället för lön under covidpandemin och nu det här med adventsljusstakarna, skriver Robert Thunfors, Sjukvårdspartiet.

Bild: Alexandra Edman

Då är det häpnadsväckande att S, L och C väljer att på regionstyrelsen den 15 november rösta nej till vårt förslag om att se till att adventsljusstakarna kommer upp. Småsaker kan man tycka, men bakom dem ligger en arrogant överhetsattityd, etablerad under många års socialdemokratiskt maktinnehav.

Annons

Annons

Åtgärden att ta bort några adventsljusstakar är så futtig att den istället kan uppfattas som ett alibi för att slippa göra något som verkligen skulle ge en effekt i form av hållbara energibesparingar. Ett sjukhus konsumerar enorma mängder elström. Så mycket att effekten av att ta bort aldrig så många adventsljusstakar knappast kan räknas ens i promille.

En mera meningsfull symbolik skulle ha varit att se till att ljusstakarnas glödlampor byts ut mot led-lampor. Det skulle eliminera 90 procent av just deras strömförbrukning. Och en intern kampanj byggd på Energimyndighetens råd för att spara energi i offentlig verksamhet skulle inte bara leda till verkliga besparingar utan också väcka respekt istället för löje.

Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet Västernorrland.

Bild: Ove Öst

Vi i Sjukvårdspartiet menar, att en sådan insats nu vore närmast självklar. Och vi, tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, vill gå längre. Vi vill att regionen gör en ordentlig investering för att få en mer hållbar energiförsörjning genom att satsa cirka 100 miljoner extra under mandatperioden på solceller och energieffektivisering. En sådan satsning bidrar till både bättre ekonomi och till en högre grad av självförsörjning av elström och är också bra för klimatet och miljön. Den är också en naturlig del av ett bättre planerat och professionellt fastighetsunderhåll än dagens och skulle ge en varaktigt bättre ekonomi.

Annons

Annons

Dumsnålheten har nått en ny gräns. Först utlottning av fruktkorgar, sen presentkort i stället för lön under covidpandemin och nu det här med adventsljusstakarna. Helt i linje med attityden bakom de otillräckliga lönehöjningar som bara ledde till fortsatt personalflykt. Det här visar återigen att regionen behöver ett nytt politiskt ledarskap.

Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet Västernorrland

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan