Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Äldreomsorgslyftet är en prioriterad satsning

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på insändaren "Exakt vad har gjorts för en bättre arbetsmiljö i kommunens omsorg?", undertecknad med "Också en undersköterska" (ST 10/11). Som i sin tur är en replik på vårt svar 4/11 på insändare om äldreomsorgen publicerade 21 och 25 oktober.

Annons

Annons

Det är Sundsvalls kommuns undersköterskor och övrig vård- och omsorgspersonal som gör ett fantastiskt jobb när de ser till att våra äldre och övriga omsorgstagare har den trygghet och omvårdnad de behöver, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Vi vill börja med att säga att vi på intet sätt berömmer oss själva, vi vidhåller det vi sagt tidigare; Det är Sundsvalls kommuns undersköterskor och övrig vård- och omsorgspersonal som gör ett fantastiskt jobb när de ser till att våra äldre och övriga omsorgstagare har den trygghet och omvårdnad de behöver, dag som natt årets alla dagar.

Det vi från politiken kan bidra med är att försöka skapa bra förutsättningar och genomföra åtgärder av strategisk karaktär. Äldreomsorgslyftet är en sådan prioriterad satsning, fler kollegor med rätt utbildning bidrar i förlängningen till en bättre arbetsmiljö. Likaså vårt arbete med att fasa ut de delade turerna.

Vi, tillsammans med våra samarbetspartier, har också under senaste åren, vid två tillfällen, höjt bemanningen på våra äldreboenden. Trygga anställningar är också viktigt för att minska vikariebristen och förbättra arbetsmiljön. Där har den politiska majoriteten enats om att under kommande mandatperiod arbeta för att 90 procent av alla anställningar inom kommunal verksamhet ska vara tillsvidareanställningar.

Vi vet att det är en tuff och ansträngd situation på många håll i äldreomsorgen. Vi måste minska vikariebristen. Vi måste göra yrkena mer attraktiva. Vi kommer behöva mer resurser till äldreomsorgen för att klara den demografiska utmaningen. Det är vi beredda att fortsätta arbeta för. Extrasatsningar till vår kommun i form av statsbidrag är en viktig del för att få ekvationen att gå ihop, och vi ska inte sticka under stol med att vi ser med oro på den nya regeringens höstbudget där det finns en stor risk att deras fördelning av resurserna gör att vi måste bromsa upp delar av vårt arbete.

Mikael Westin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens vice ordförande

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan