Annons

Annons

Annons

Debatt
900 kvotflyktingar – ni är hjärtligt välkomna till Västernorrland

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Totalt 900 kvotflyktingar. Det är summan som den nya regeringen, styrd av Sverigedemokraterna, kommit fram till att Sverige har möjlighet att ta emot på ett år. Vad anser den gamla stammens kärnväljare i Kristdemokraterna om det, eller de få socialliberaler som desillusionerat ännu finns kvar i Liberalerna? Har de ens en röst att sätta mot SD:s?

Även om vi för tillfället har en regering utan hjärta som vägrar släppa in fler kvotflyktingar så säger vi: Varmt välkomna till oss! Medelpad, Ångermanland och hela Norrland tar emot er med öppna armar, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Det var bara 77 år sedan ett världskrig utspelades i Europa. Miljontals människor flydde från krigets fasor och förföljelse.

I dag har vi återigen krig i närområdet. Runt om i världen flyr folk dagligen från krig, svält, övergrepp, förföljelse och klimatkatastrofer, till ett ofattbart människolidande. Enligt UNHCR har vi nu över 100 miljoner människor på flykt i världen. Bara klimatförändringarna enskilt väntas driva 250 miljoner människor på flykt undan klimatförändringarna till år 2050. I det läget anser högerregeringen att det är ett bra tillfälle att strypa invandringen och att göra det så svårt som möjligt för flyktingar att söka asyl i Sverige. Kvotflyktingarna vill de minska från cirka 5 000 personer per år till ynka 900.

Annons

Annons

Dessa 900 flyktingar kommer till ett land med 10,5 miljoner invånare och utgör här bara en droppe i havet. Om inte Rosenbad vill ha dem, så kan de få bo i Västernorrland. Vi har gott om plats och relativt sett hyggligt med bostäder. Faktum är att vårt problem är att vi är för få. Vi jobbar hårt för att kunna ta emot 15 000 nya invånare bara till Medelpad. Även Ångermanland och i stort sett hela Norrland har stora planer och skriker efter fler invånare. Invånare som behövs, inte minst för att klara kompetensförsörjningen framgent. Vi bygger bostäder, anlägger industrimark och planerar för skolor. Allt som våra inflyttare, framtidens värdefulla nysvenskar kan behöva finnas snart här.

Det är olyckligt att Sverigedemokraternas retorik om ”att hjälpa på plats” fått allenarådande genomslag, då detta inte fungerar i praktiken. Speciellt inte rörande klimatkrisens konsekvenser, som torka, översvämningar, orkaner, jordskred och obeboelig mark. Samtidigt är det vi i den rika världen som orsakar klimatkrisen och är anledningen till att de tvingas fly. Är det rätt läge att stänga gränserna i en global klimatkris? Givetvis inte. Vi ska inte stänga våra ögon och öron för det lidande som vi orsakar och ser. Vi måste räcka ut en hand till hjälp.

Även om vi för tillfället har en regering utan hjärta som vägrar släppa in fler kvotflyktingar så säger vi: Varmt välkomna till oss! Medelpad, Ångermanland och hela Norrland tar emot er med öppna armar.

Annons

Karin Gustavsson, ordförande Vänsterpartiet Sundsvall

Maritza Villanueva Contreras, ordförande Vänsterpartiet Timrå

Annons

Eva Arph Wernström, ordförande Vänsterpartiet Ånge

Natalia Sjöberg, ordförande Vänsterpartiet Härnösand

Inger Fängström, vice ordförande Vänsterpartiet Sollefteå

Nina Orefjärd, ordförande Vänsterpartiet Kramfors

Daniel Berglund, ordförande Vänsterpartiet Örnsköldsvik

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan