Annons

Annons

Annons

Nya p-avgifter

Debatt
Dyrare att parkera gratis i Birsta än betala p-avgifter i stan

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av debatten om höjda parkeringsavgifter i Sundsvall.

Om du räknar på vad resan kostar och jämför den med parkeringsavgiften på stan blir du nog förvånad över hur dyr "parkeringen" är i Birsta, skriver signaturen "Kalkylatorn".

Bild: Arkivbild

Vadå gratis att parkera i Birsta city? Mig veterligen kostar det pengar att tanka en bil. I skrivande stund ligger dieselpriset på cirka 25 kronor litern. Med hjälp av en kalkylator kan jag enkelt räkna ut att sträckan Kubikenborg–Birsta kostar mig cirka 40 kr fram och tillbaka. Detta är utan broavgiften á 9 kronor enkel väg och andra driftskostnader för en bil. Samma summa ger mig fyra timmars parkering på Fisktorget, med dagens avgifter, för att göra ärenden på stan. En förhållandevis kort och "billig" resa i sammanhanget. Alla bor ju trots allt inte på Kuben.

Annons

Annons

Jag förstår inte hur det kan göra så ont att betala lite mer i parkeringsavgift på stan så att man hellre åker till Birsta för att parkera gratis. Om du räknar på vad resan kostar och jämför den med parkeringsavgiften på stan blir du nog förvånad över hur dyr "parkeringen" är i Birsta. Det var annat förr, när drivmedelspriserna var lägre.

Nästa att höja sina avgifter, på grund av höjda räntor, är säkert den berömda Sundsvallsbron och dess avgift. Något som Trafikverket har flaggat för i en tidigare artikel i ST.

Något som däremot på riktigt är gratis, är att stanna hemma och ta gratis hemleverans av varor från en hel del olika nätbutiker. Detta kanske är det bästa alternativet i dessa ekonomiska tider? Då slipper man ju faktiskt betala parkeringen över huvud taget.

Vi borde sluta klaga på att stan dör ut. Gör något åt det istället.

Att använda dina ben för en promenad från Kuben (som i mitt exempel) ner på stan gör både gott för dig själv, plånboken, miljön, och kanske framför allt, staden.

Kalkylatorn

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan