Annons

Annons

Annons

Nya p-avgifter

Debatt
Högre p-avgifter ger fler lediga p-platser – bra för butikerna

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Handeln klagar på att dyrare parkering gör att kunderna väljer Birsta. Men samtidigt menar man att det är svårt för kunderna att hitta p-platser. Förstår man då inte att låga p-avgifter medför att de mest attraktiva platserna blir upptagna av dem som bor eller arbetar i centrum? En billig p-plats gör ingen nytta för centrumhandeln om den redan är upptagen. En dyr p-plats som är ledig ger åtminstone kunden en chans att välja.

Annons

Annons

En billig p-plats gör ingen nytta för centrumhandeln om den redan är upptagen. En dyr p-plats som är ledig ger åtminstone kunden en chans att välja, skriver Björn Abelsson.

Bild: Arkivbild, Noella Strand

Vidare är inte p-platserna gratis i Birsta heller. Det är fastighetsägarna som betalar kostnaden för att bygga och underhålla p-platserna i Birsta. Den kostnaden får sedan de butiker som hyr lokalerna betala och i slutändan hamnar kostnaden på kunderna.

Det är inte heller gratis att köra 14 kilometer tur och retur från Sundsvalls centrum till Birsta. Enligt Svensk Motor kostar det minst 20 kronor per mil. Reseavdraget för arbetsresor blir 25 kronor från årsskiftet, och det menar många är för litet. Det kostar alltså minst 30 kronor att köra bil till Birsta. För detta står man 1,5 timmar på de dyraste parkeringarna i centrum. Bor man norr om centrum blir förstås kalkylen en annan.

Så högre p-avgifter gör att det blir fler lediga p-platser för kunderna i centrum och är ändå inte dyrare än att ta bilen till Birsta i stället.

Björn Abelsson, pensionerad trafikplanerare

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan