Annons

Annons

Annons

Debatt
LRF: Dags att säkra livsmedel i länets kommuner

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jord- och skogsbruk är en stabil del av företagandet i länets kommuner, verksamheter som inte flyttar produktionen. Tillväxt i jordbruksföretag ger nära dubbelt så många jobb mot i övriga näringslivet. En miljon kronor i efterfrågeökning i ett livsmedelsproducerande jordbruksföretag ger 2,51 nya jobb. Motsvarande siffra för genomsnittsföretag i Sverige är 1,42 nya jobb.

Det skall vara lätt att göra rätt och LRF:s kommungrupper finns som en stark och viktig resurs när kommunen vill prata hållbar utveckling på riktigt, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Det gröna näringslivet i länets kommuner består av en mängd entreprenörer som producerar mat, energi och förnybara material, allt det som behövs för ett hållbart samhälle och ett tryggt Sverige med god beredskap i kris. En ökad produktion av livsmedel, energi, varor och tjänster från de gröna näringarna i våra kommuner skapar bättre försörjningstrygghet och gör oss mindre beroende av omvärlden i händelse av kris. Det ger invånarna trygghet om säkra livsmedel, vilket minskar behovet av import.

Annons

Annons

Samtliga företagare i jordbruket har någon gång kontakt med kommunen. Det handlar om olika tillstånd, tillsyn och bygglov samt planeringen av mark för att nämna några. Genom en god dialog kan kommunens politiker och tjänstemän skapa ett företagsklimat som ger tillväxt i sin kommun.

Många har fått upp ögonen för beredskapsfrågan och det finns några punkter i den regionala livsmedelsstrategin som kommunföreträdare kan ta sig an och genom det göra skillnad.

■ Öka andelen närproducerade råvaror i länets offentliga kök.

■ Värna jordbruksmark för säkrad livsmedelsförsörjning och biologisk mångfald.

■ Samordna påverkansarbete kring regelverk och styrmedel på både nationell och internationell nivå.

Det skall vara lätt att göra rätt och LRF:s kommungrupper finns som en stark och viktig resurs när kommunen vill prata hållbar utveckling på riktigt. Så välkommen ut på en gård för att se vilken effekt olika beslut får i verkligheten!

Caroline Näslund, Kramfors kommungrupp

Jörgen Byström, Härnösands kommungrupp

Kristina Girhagen, Sollefteå kommungrupp

Josefin Larserud, Örnsköldsviks kommungrupp

Anna Vägermark, Ånge kommungrupp

Oscar Westerlund, Timrå kommungrupp

Peter de Beau, Sundsvalls kommungrupp

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan