Annons

Annons

Annons

Debatt
Tvingas överleva på luft – stort stresspåslag för sjuka och arbetslösa

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag läste insändaren "Vanligt folk kan gå under i vinter" (ST 21/11) och jag håller med LO om att något måste göras från regeringshåll.

Politiker, när era barn och ni själva blir hungriga, prova att säga: "Jag har inte råd att ge er eller mig själv mat i dag, och ni får lägga er hungriga och frysa", skriver signaturen "Orolig och sjuk arbetslös Kommunalare".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Men det är knappast troligt med tanke på vad den borgerliga regering åstadkom 2008–2009 med socialförsäkringen. Spiken i kistan för många sjuka som inte orkade slåss för sin sak och sin rättighet och blev ännu sjukare och slutligen utförsäkrade.

Arbetslösa i dag har heller ingen möjlighet till överlevnad då de i bästa fall får ut cirka 8 500–10 500 kronor netto per månad i aktivitetsstöd (det har undertecknad) beroende på hur många dagar månaden har. Med dagens priser och höjningar till höger och vänster fattas det således minst 10 000 kronor netto varje månad för just enbart överlevnad.

Annons

Arbetsförmedlingen klarar heller inte av att göra sitt arbete längre eftersom myndigheten har omorganiserats på felaktigt sätt som inte gagnar de arbetslösa.

Att vänta på sjukpenning i flera månader är heller inget alternativ när man lever på marginalen. Och då är det inte ens säkert att man blir beviljad ekonomiskt bistånd av kommunen.

Stresspåslaget är enormt för både sjuka och arbetslösa, att inte veta om man får pengar eller inte. Det gör ingen människa friskare eller gladare.

LO-medlemmar tvingas överleva på luft. Våra sittande "folkvalda" äter minsann alla dagar i veckan och de vet också att de har stadig inkomst varje månad och har tak över huvudet för lång tid framöver och har även råd med värme i sina bostäder.

Politiker, när era barn och ni själva blir hungriga, prova att säga: "Jag har inte råd att ge er eller mig själv mat i dag, och ni får lägga er hungriga och frysa".

Annons

Eller ta till exempel det där med att fira jul och nyår. Det är lyx för många LO-medlemmar. Tänk på det nästa gång när ni politiker tar en kopp kaffe.

Orolig och sjuk arbetslös Kommunalare

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan