Annons

Annons

Annons

Nya p-avgifter

Debatt
Kväv inte vår kämpande handelsstad

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag tillhör dem som anser att ett sjudande stadsliv, med en aktiv och lockande kommers är vad Sundsvall behöver för att vända trenden från en stilla insomnade stadskärna. Butiksdöden i vårt kära Sundsvall är tyvärr betydande.

Den senaste salvan är en avisering om att återigen höja parkeringsavgifterna i staden. Inte för att man tror sig tjäna några pengar på det. Utan för att man tror att kommunens kostnad för drift behöver det, skriver Lars Holmgren (L).

Bild: Henrik Lundbjörk

Annons

Annons

Men majoriteten i Sundsvall, S+V+C, har tydligen bestämt sig, och tänker fortsätta att göra allt för att plåga orken och lusten ur alla dem som arbetar för ett levande och aktivt centrum i Sundsvall. Det blir nog tyvärr det troliga resultatet av den förlegade politik som bedrivs av majoriteten Sundsvall.

Den senaste salvan är en avisering om att återigen höja parkeringsavgifterna i staden. Inte för att man tror sig tjäna några pengar på det. Utan för att man tror att kommunens kostnad för drift behöver det. Några kalkyler har inte visats, utan man vill höja avgifterna för att ”det var länge sedan de höjdes”.  Om man då höjer priserna ”så blir det bra för handeln i staden”. Ett märkligt sätt att resonera, som kommunens marknadsanalytiker är tämligen ensamma om.

Det går att tänka i andra banor. Se till exempel bara på hur det fungerar i vårt växande handelscentrum, Birsta. Där är parkeringen fri. Där kostar man inte på sig parkeringsautomater och företag som sätter lappar på bilarna. Där bedrivs aktiv och attraktiv handel. De avgifter som man inte får i form av parkeringsavgifter, får man i stället i form av ökad försäljning och ett växande utbud av butiker och restauranger. Trots en mycket osynlig parkeringsövervakning, är det sällan man ser felparkerade fordon i detta handelscentrum. Snöröjningen och renhållningen är också något som fungerar utmärkt i Birsta.

Annons

Slutsatsen kan alltså mycket väl vara, att förbud och betungande avgifter inte är en lösning för en insomnande stad. Lyft istället blicken och stimulera ett kämpande näringsliv.

Annons

Lars Holmgren (L)

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan