Annons

Annons

Annons

En berättelse om Rysslands mörkaste skuggor

Under sovjettiden var Rysslands rikaste person ungefär sex gånger rikare än den fattigaste.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Politbyråns medlemmar hade visserligen större bostad, bil och en trivsam datja (sommarbostad), men inte mycket mer. Vid millennieskiftet år 2000 hade den rikaste personen blivit 250.000 gånger rikare än den fattigaste. Denna skillnad uppstod på så kort tid att den förgiftade hela nationens psyke. Människor var så upprörda att de var redo att berätta allt för vem som ville höra på.

Bill Browder, amerikansk författare och Putinkritiker.

Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Det skriver Bill Browder, som efter Sovjets självförvållade fall blev en av de mest framgångsrika investerarna på den nyöppnade ryska marknaden. Men hans avslöjanden om korruption och penningtvätt gjorde honom snabbt till en av den ryska oligarkins främsta fiender. Hans bok ”Mitt krig mot Putin” handlar om hans kampanj för att få stopp på Putin och hans hejdukar, som inte skyr några medel för att stjäla lönsamma företag i Ryssland, från både ryska och utländska ägare; bolag som tidigare ägts av den ryska staten.

Annons

Annons

Boken är en sann berättelse om de mörkaste skuggsidorna av det postsovjetiska Ryssland, och om hur en finansman och företagare blev människorättsaktivist. De ryska oligarkerna gav sig ut på en orgie av stöld, utan ett rättsväsende som hejdade dem. I fråga om Bill Browder följde Putin i grund och botten den politiska maximen "din fiende är din vän" och utnyttjade Browders avslöjanden för att fängsla eller döda sina oligarkfiender, vilket fortfarande sker. Men samtidigt visste han inte vad han skulle ta sig till med Browder. Till slut beslöt han att utvisa honom enligt en lag som ger den ryska regeringen rätt att utestänga personer som de anser utgöra "hot mot rikets säkerhet", och anklagade honom för ett brott han inte hade begått.

Bill Browder, investeraren som blev människorättsaktivist.

Bild: Annika Byrde

Bill Browders ryska advokat, Sergej Magnitskij, valde dock att inte följa med till England utan stanna i Ryssland. Han arresterades och anklagades även han för ett brott han inte begått. Sergej skulle aldrig begå mened eller lämna falska uppgifter om Browder: han trodde på Gud och vägrade bryta mot nionde budet "Du skall inte vittna falskt mot din nästa." Han blev till slut misshandlad och mördad av den korrupta ryska polisen. Och medier i Ryssland, kontrollerade av Putin, återger alltid de officiella uttalandena som om de är sanningen.

Annons

Men så föreslog Browders tjugofyraåriga sekreterare att de skulle göra en film för Youtube. De hade ju misslyckats med allt annat så det kunde vara värt ett försök att få uppmärksamhet. De samlade ihop allt de visste om det ryska bedrägeriet och producerade en 14 minuter lång film, där de i enkla ordalag förklarade hur polisen och de ryska brottslingarna stulit 230 miljoner ur de ryska statsfinanserna och straffat Sergej när han avslöjade brottet.

Annons

På kvällen den första dagen hade filmen fått 11.000 träffar; efter en vecka mer än 47.000. För en film om ett komplicerat brott och kränkning av mänskliga rättigheter var det stora siffror. För första gången förstod alla att det ryska inrikesministeriet inte var en hedervärd polisorganisation. Valerij Borsjev, en omutbar utredare, kartlade omständigheterna kring Sergej Magnitskijs död och konstaterade att han systematiskt förvägrats medicinsk vård, att han varit utsatt för fysisk och psykologisk tortyr, att utredare, åklagare och domare medverkat till allt och att statstjänstemän ljugit. Borsjev lämnade utredningen till fem statliga myndigheter i Ryssland, bland dem presidentens kansli, justitieministeriet och riksåklagarämbetet. Det kom aldrig något svar.

Men ur det hela kom en ny lag, Magnitskijlagen, som tillåter drabbade länder att beivra människorättsbrott i auktoritära regimer, bland annat genom riktade visumaktioner och frysning av tillgångar som de som EU riktat mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Lagen har antagits i 34 länder och kan också medföra att de människorättsbrott som i dag sker i Ukraina kan sluta med krigsskadestånd på enorma belopp, om Ukraina vinner kriget och får tillbaka de delar som ockuperats av Ryssland. Då kan Vladimir Putin och hans medhjälpare äntligen bli dömda. Min uppfattning är att Browders skildring av historien om stora pengar, mord och kampen för rättvisa är en bedrift som förtjänar allt beröm.

Mats Lönnerblad

Fakta

Bill Browder: Mitt krig mot Putin

Översättning: Margareta Eklöf
Fri tanke förlag

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan