Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Sök sommarjobb på ST!

Är du intresserad av att jobba som journalist? Nu är det hög tid att lämna in en ansökan om sommarjobb på Sundsvalls Tidning.

– Jag kände att jag fick ett stort ansvar och förtroende direkt, säger William Kihlberg, sommarvikarie 2022 som nu är fast anställd.

Text

I december fick William Kihlberg, 24 år, sin första fasta anställning – som kvällsreporter på ST. "I första hand är det en stor trygghet. Jag har från början trivts väldigt bra här", säger han.

Bild: Maria Nordström

Annons

Sundsvalls Tidning söker flera vikarier inför sommaren. Det handlar om reportrar till nyhetsredaktionen och sporten, men även redaktörer till webb, print och debatt.

ST:s ägare Bonnier News Local söker också printredigerare till redigeringsnavet i Sundsvall och sändningsproducenter/studioreportrar till det gemensamma tv-nav som också finns här.

Här kan du läsa mer om tjänsterna och hur du gör för att ansöka

William Kihlberg, 24 år, fick ett sommarjobb som reporter på nyhetsredaktionen förra sommaren. Lokalerna var inte helt obekanta då han under tiden på journalistutbildningen haft vikariat på den koncern-gemensamma sportdesk som fanns då.

Annons

– Så jag visste att jag skulle trivas här och blev också väldigt väl mottagen. Jag kände att jag fick ett stort ansvar och förtroende direkt, säger William Kihlberg.

Annons

Ett jobb som sticker ut från i somras var när han tog initiativ till en artikelserie om försvar och värnplikt.

– Det var otroligt roligt och jag fick rätt mycket frihet, säger William Kihlberg.

William Kihlberg åt 16 hamburgare på fyra dagar när ST gjorde ett stort hamburgertest.

Bild: Eva-Lena Olsson

Annars är det mixen han gillar.

– På en lokaltidning får man göra många olika grejer. Jag har skrivit om politiska konflikter, sen ätit 16 hamburgare på fyra dagar och däremellan skrivit någon kortare sportartikel och bevakat evenemang och blåljushändelser, säger William Kihlberg.

– Den spridningen tror jag inte att man får någon annanstans. När man jobbar på nyhetsdesken och håller koll på kommentarerna på ST:s Facebook-sida märker man också att det vi gör verkligen kan beröra och påverka folks vardag.

Sommarjobbet ledde till ett nytt vikariat, först på nyhetsdesken och sedan som kvällsreporter. I december fick William Kihlberg en fast anställning.

– Det har bara varit bra att testa olika roller, vad jag än har gjort så har arbetet varit varierande och gett väldigt mycket, säger han.

Vad är utmanande med att komma in som sommarvikarie?

Annons

– Det viktigaste är att hitta balansen mellan att vara ödmjuk, ta till sig och lära av de som har mer erfarenhet, och att våga visa vad man själv är intresserad av och kan. Även de som kommer in som nya har ofta idéer och kunskaper som saknas på redaktionen, samtidigt som det finns mycket att lära av de som varit med ett tag.

Annons

William Kihlberg är uppvuxen i Haninge utanför Stockholm. Men hans föräldrar bodde i Sundsvall en kortare period innan han föddes. "De trivdes väldigt bra och jag har varit här nu och då genom åren", säger 24-åringen.

Bild: Maria Nordström

Som reporter på nyhetsredaktionen och sporten krävs körkort. Reportrarna är också fotografer och det kan bli aktuellt att stå framför eller bakom kameran i en livesändning, eller att liverapportera i textform.

Du kan få rapportera om alla möjliga nyheter, exempelvis olyckshändelser och brott, skriva personporträtt, längre reportage och granskningar eller bevaka ett evenemang.

Vänta inte med din ansökan. Rekryteringen sker löpande i samarbete med Bonnier News bemanningsbolag Marieberg Media AB.

Här kan du läsa mer om tjänsterna och hur du gör för att ansöka

Fakta

Williams tips till sommarvikarier

Skapa goda relationer med de ordinarie medarbetarna.
När William Kihlberg haft vikariat tidigare var många kompisar från universitetet också på ST.

"Då tyr man sig lätt till dem. I somras kände jag ingen och fick sitta nära många ordinarie medarbetare. Då blev det mer naturligt att prata mer med dem och det lär man sig mer av."
Var tydlig från början med vad du tycker om och är bra på.

"Jag är intresserad av politik och ekonomi, vilket vi pratade om och så fick jag en del sådana jobb. Chanserna att få göra det man tycker om är också betydligt större på en lokaltidning, på de större tidningarna är det mer etablerat vem som gör vad."

Annons

Fakta

William Kihlberg

Ålder: 24 år.
Bor: Midälva.
Uppvuxen: Haninge utanför Stockholm.
Utbildning: Journalistutbildningen på Mittuniversitetet, statsvetenskap vid Örebro universitet.
Tidigare sysselsättning: Sportdesken på dåvarande Mittmedia, praktik på Nynäshamns Posten, långpraktik på Dagens Industri och skribent för Timrå IK. Militär grundutbildning i Arvidsjaur.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan