Annons

Annons

Annons

Debatt
Personlig assistent – det utdöende yrket

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag är personlig assistent och förtroendevald av Kommunal att jobba med frågor som rör personlig assistans. Jag har jobbat som assistent i över 20 år och de senaste 17 åren med samma brukare.

Vi har världens bästa yrke – men med ett avtal som måste förbättras, skriver personliga assistenten Roger Nissilä.

Bild: Hasse Holmberg/TT

Annons

Annons

Vi har världens bästa yrke – men med ett avtal som måste förbättras. Just nu upplever branschen några av de största problemen man gjort sen assistansen startade för nästan 30 år sedan. Den kanske viktigaste av många orsaker till detta är att arbetsgivaren inte är villig att betala ut övertidsersättningar utan tycker att vi kan vara ”bjussiga” och bara ta extra pass utan extra ekonomisk kompensation.

Vi behöver få till kraftiga förändringar i branschen om den ska överleva över tid.

Ett sätt som Kommunal testar är genom arbetsdomstolen där vi har en stämningsansökan inlämnad kring frågan om anställningsavtal. Kan man vara "vikarie" på sin arbetsplats hur länge som helst innan man får en tillsvidareanställning? Kommunal säger att lagen om anställningsskydd är den som borde gälla även i vår bransch, medan arbetsgivarorganisationen menar att LSS-lagstiftningen står över detta, där man menar att brukarens rätt är det viktigaste.

Detta är ett av många sätt att få till en förändring, andra sätt är att se till så att vi blir fler medlemmar i Kommunal som är personliga assistenter så att vi tillsammans kan vara med och påverka våra kollektivavtal genom avtalsförslag och förhandlingar. Tillsammans har vi möjligheten att styra och påverka vår framtid!

Annons

Roger Nissilä, personlig assistent och sektionsordförande Kommunal Östersund

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan