Annons

Annons

Annons

Debatt
Replik: Arbetsförmedlingen kan inte ensam lösa utmaningen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på debattartikeln "Reformen som försvann – företag ger lågt betyg till Arbetsförmedlingen" i ST 15/1.

Kompetensbristen, som Företagarna beskriver som en svår ekvation, finns mycket riktigt. Det finns dock andra viktiga förklaringar än att ”Arbetsförmedlingen inte fungerar”, skriver Christina Storm Wiklander, Arbetsförmedlingen, i en replik.

Bild: Johan Nilsson/TT

Catharina Bildt Grape och Joakim Sjöstedt från Företagarna skriver att Arbetsförmedlingen fungerar dåligt och att många människor står utanför arbetsmarknaden samtidigt som många företag är i stort behov av arbetskraft.

Det är naturligtvis oerhört viktigt att företagen får tag på rätt medarbetare så att välstånd kan skapas. Vi delar också Företagarnas oro över den kompetensbrist som fanns långt före pandemin, samt att landets små och medelstora företag är oerhört viktiga för att skapa jobb. Arbetsförmedlingens kärnuppdrag är också att så effektivt som möjligt matcha dem som söker medarbetare med dem som söker jobb.

Annons

Annons

Kompetensbristen, som Företagarna beskriver som en svår ekvation, finns mycket riktigt. Det finns dock andra viktiga förklaringar än att ”Arbetsförmedlingen inte fungerar”.

Många av de som blir arbetslösa får ganska snabbt ett nytt jobb. Den som har arbetslivserfarenhet och en utbildning i botten är attraktiv på arbetsmarknaden och kan ofta välja mellan flera jobb. Här kan till exempel löner, arbetstider och andra villkor spela in, vilket gör att vissa branscher får ännu svårare att rekrytera.

Ungefär hälften av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen (150 000 personer) har varit arbetslösa mer än ett år, många betydligt längre än så. 85 procent av dem bedöms ha svårt att få ett jobb. Det handlar om personer som saknar gymnasieutbildning, har svaga kunskaper i svenska och som kanske aldrig har jobbat i Sverige.

Ökad efterfrågan på arbetskraft, i kombination med allt högre krav på formell kompetens, skapar svårigheter att rekrytera. Samtidigt saknar många arbetssökande alltså helt eller delvis de kompetenser eller den utbildning som arbetsgivarna efterfrågar.

Arbetsförmedlingen kan inte ensam lösa denna utmaning, den kräver samarbete och kreativitet från alla aktörer. Kommunerna ansvarar för att människor lär sig svenska och får en grundläggande utbildning.

Annons

Arbetsförmedlingens roll är att rusta och matcha individen för nästa steg, till exempel genom praktikplatser och anställningar med ekonomiskt stöd. Och arbetsgivarna måste våga se längre än till formella meriter för att hitta sina nya medarbetare.

Arbetsgivarna har nu också en gyllene möjlighet att ta in medarbetare med ekonomiska stöd från Arbetsförmedlingen så att fler får första raden i sitt cv samt början på ett nätverk i arbetslivet.

Christina Storm Wiklander, regionchef för region Nord Arbetsförmedlingen

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan