Annons

Annons

Annons

Stigande priser

Debatt
"Sverigepriser" på elen får ned priserna på normala nivåer

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Edward Reidl och Jörgen Berglund, M, skriver i en debattartikel i ST, att de håller vad de lovar och att även norrlänningar får elstöd. Men låt oss gå tillbaka och påminna oss om vad de egentligen var som de borgerliga partierna lovade i valrörelsen.

De dyra elpriserna vi nu ser beror på att svenska kunder tvingas betala samma priser som resterande Europa, skriver Isabell Mixter (V).

Bild: Johan Nilsson/TT

Näringsminister Ebba Busch sa i valrörelsen att elstödet ska vara på plats innan första november. På moderaternas hemsida fanns detta att läsa den 9 augusti 2022:

Annons

En moderatledd regering föreslår ett tillfälligt högkostnadsskydd för konsumenter under vintern 2022, enligt samma modell som i Norge. Om månadspriset överstiger en viss nivå kommer staten stå för en majoritet av den överskjutande kostnaden den månaden.

Annons

Den första november har passerats med råge och ännu har inga pengar gått ut till hushållen. Den nytillträdda regeringen backade också snabbt på den norska modellen då det skulle ta för lång tid att få på plats så istället valde man att gå vidare med det stöd som den förra regeringen påbörjat. Men varför lova saker i valrörelsen som man sedan inte kan hålla?

Det är knappast någon glädje för den som ska betala sina elräkningar nu i januari, vissa på över 10 000 kronor, att stöd kommer att betalas ut senare. Den obesvarade frågan är också när elstödet egentligen kommer, ingen har ännu med säkerhet kunna svara på det. Hur många tvingas under tiden skuldsätta sig, hamna hos kronofogden eller sälja sitt hem?

De moderata företrädarna vevar på om nedlagd kärnkraft som den stora anledningen till våra dyra elpriser. Det är något snett i den svenska energidebatten som pågår. Sverige är en stor nettoexportör av el. De dyra elpriserna vi nu ser beror på att svenska kunder tvingas betala samma priser som resterande Europa. Vi skulle snabbt kunna få ner elpriserna på normala nivåer om priserna som svenska kunder betalar separerades från exportpriserna genom ”Sverigepriser” som Vänsterpartiet föreslagit. Nya kärnkraftsreaktorer om tio år betalar heller inga elräkningar i dag, inte heller högerns konsekventa nej till till exempel ny havsbaserad vindkraft i söder.

Isabell Mixter (V), riksdagsledamot från Västernorrland

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan