Annons

Annons

Annons

Stigande priser

Debatt
Ta ansvar för er politik och sluta ljuga, Moderaterna

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av insändaren "Vi håller vad vi lovar – nu får även norrlänningar elstöd".

Vi socialdemokrater har hela tiden drivit på för att elstödet ska gå till hela landet och det är bra att regeringen nu tvingats backa. Men detta besked betalar inga räkningar i januari och februari och våra norrländska företag får inget stöd av den högerledda regeringen, skriver debattförfattarna.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Nu får det vara nog med osanningar och rena lögner från moderaterna. Det blir patetiskt när två moderata riksdagsledamöter försöker förvränga historien gång efter gång och dessutom friskriver sig själva från allt ansvar. Hade det varit en minister som skrivit denna insändare hade ministern KU-anmälts.

Annons

En av lögnerna är att vi socialdemokrater skulle gett uppdrag om att bara ge elprisstöd till södra Sverige. Vi socialdemokrater gav uppdrag om ett högkostnadsskydd till svenska hushåll och företag, när vi pratar om vårt land Sverige så menar vi också hela landet även de delar som ligger norr om Dalälven. Dessutom lade vi så sent som i december fram ett utskottsinitiativ för elstöd till hushåll och företag även i Norrland vilket ni moderater röstade nej till.

Annons

De moderata företrädarna tycks glömma bort att deras eget parti haft ett avgörande inflytande över området, dels under åtta år med regeringarna Reinfeldt, dels inom ramen för energiöverenskommelsen.

Vi socialdemokrater har hela tiden drivit på för att elstödet ska gå till hela landet och det är bra att regeringen nu tvingats backa. Men detta besked betalar inga räkningar i januari och februari och våra norrländska företag får inget stöd av den högerledda regeringen. Regeringen och Sverigedemokraterna har också sagt nej till vårt förslag om att införa en elräkningsakut som skulle göra det möjligt att delbetala sina elräkningar tills elstödet är på plats. Nu är det barnfamiljer, pensionärer och företag som ensamma får ta smällen för regeringens svikna vallöften.

Istället för att jobba för att få elstödet på plats så har högerregeringen jobbat snabbt för att hemlighålla vilka som får del av stödet. Det är en mycket märklig prioritering. Se istället till att stödet kommer på plats och att även företag i norra Sverige får stöd. För oss socialdemokrater är det en självklarhet med möjligheten för både allmänhet och journalister att kunna granska vem som får ta del av stödet. Varför vill ni mörka vem och hur mycket som får del av våra gemensamma skattepengar?

Annons

Försöken att förvränga och vrida på historien är inte hälsosam för ett demokratiskt Sverige. Kavla istället upp era skjortärmar och se till att stöden kommer på plats, att elstödet är öppet och kan granskas, att det införs en elräkningsakut och att även våra företag i norra Sverige får det stöd som de behöver. I denna svåra tid måste vi politiker göra allt vi kan för att stötta svenska hushåll och företag!

Malin Larsson (S), Peder Björk (S), Anna-Belle Strömberg (S) och Peter Hedberg (S), riksdagsledamöter Västernorrland

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan