Annons

Annons

Annons

Listningstak förändrar primärvården

Tre hälsocentraler får listningsstopp

Regionstyrelsen beslutade på onsdagen att listningstaket förlängs fram till i maj, för Sidsjö vårdcentral, St Olof vårdcentral och Hälsocentralen Granlo.

Skälen är bland annat att de populära vårdcentralerna hänvisar till lokalbrist men det handlar även om att värna om patientsäkerhet samt arbetsmiljö.

Text

"Vi vill skapa en handlingsplan för att på medellång och lång sikt få slut på de återkommande ansökningarna om listningsstopp till regionstyrelsen. Analysen ska vara klar och redovisas för regionstyrelsen i maj 2023", säger Robert Thunfors, oppositionsråd (SJVP), i ett pressmeddelande, med anledning av det förlängda listningsstoppet. Förslaget till handlingsplan fick stöd i regionstyrelsen av KD, SD och V, men röstades ner av S, M, C och därför kommer ingen utredning att tillsättas.

Bild: Ove Öst

Annons

För några år sedan ansökte Sidsjö vårdcentral om ett ettårigt listningsstopp, men regionfullmäktige sa nej med hänvisning till de lagar som gäller. Ny lagstiftning från den 1 juli har däremot gett regionerna rätt att begränsa antalet listade patienter. Redan under hösten och vintern har de privat drivna vårdcentralerna Sidsjön och St Olof beviljats tillfälliga listningstak och detsamma gäller även för regiondrivna Hälsocentralen Granlo.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på st.nu
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan