Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Varför är strålkastarna tända på dagtid i slalombacken?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varje dag i veckan basunerar radio, tv, dags- och kvällspressen ut information om de höga elpriserna och hur det drabbar företags ekonomi – och framför allt familjers privatekonomi.

ST har vid flera tillfällen berättat om familjer som fått mångdubblade elräkningar under vintern.

Att ha strålkastarna tända när det råder fullt dagsljus sänder dåliga "vibbar" till alla som sliter för att hålla nere sina elkostnader, skriver signaturen "ToLar".

Bild: Arkivbild

Elhandelsbolagen förbereder sina kunder på möjligheten att delbetala elräkningen och på så sätt skjuta skulden på framtiden tills vi förhoppningsvis får ett mer normalt elpris och regeringen kommit igång med sitt elstöd.

Annons

Nästan dagligen får vi handfasta tips om hur vi ska spara energi. Sänka innetemperaturen, släcka lampor i rum där ingen vistas, tvätta på nätterna och ta korta, snabba duschar.

Annons

Sedan finns det tydligen en del som inte känner sig berörda av de höga elpriserna.

Som boende på södra Alnö har jag fri sikt mot Södra berget och slalombacken. Där har man strålkastarna tända från tidig morgon till sen kväll. Morgnar och kvällar är naturligtvis försvarbart, men varför har man strålkastarna tända när det råder fullt dagsljus? Kan det vara så enkelt att de som driver verksamheten i backen inte är de samma som står för elräkningen?

Oavsett hur det är med den saken tycker jag det sänder dåliga "vibbar" till alla som sliter för att hålla nere sina elkostnader.

ToLar

SVAR DIREKT:

Sundsvalls Slalomklubb äger och driver anläggningen på Södra berget i Sundsvall. Energikostnaderna för belysning, och inte minst snöproduktion, är vår största fasta kostnad för att driva runt verksamheten. Föreningens styrelse har i år fattat ett principbeslut att inte ha någon belysning tänd mellan 10 och 15. Bakgrunden är naturligtvis de höga elpriserna. Undantaget från detta är vid tävling och viss typ av träning.

Vid vissa väderlekar uppstår en form av ”flatljus” där det är svårt att urskilja konturer i snön. För att inte riskera säkerheten vid träning och tävling tänder vi då belysningen för att skapa kontraster och därmed bättre sikt och kontroll för åkarna.

Under trettonhelgen hade Sundsvalls Slalomklubb Sverigeliten inom alpint på plats för tävlingar i dagarna tre. Glädjande nog hade flera gymnasier, landslagstrupper och utländska team förlagt träningsläger i vår backe inför tävlingarna. Tyvärr var inte vädret med oss under dessa dagar och vi tvingades ha belysningen tänd hela dagen för att garantera säkerheten.

Annons

Annons

Sundsvalls Slalomklubb har under flera år jobbat för att minska energiförbrukningen. Miljoninvesteringar i effektivare och tystare snökanoner och optimering vid snöproduktion har tagit oss en bra bit på väg. Med stöd från kommunen och skidförbundet har vi också under 2022 börjat byta ut delar av belysningen, från högförbrukande halogenlampor till energisnåla led-armaturer.

Anläggningen på Södra berget är en idrottsarena för tävlings-och träningsverksamhet på samma sätt som exempelvis en ishall, som också kräver el för konstfrusen is och belysning. Att vi i Sundsvall kan erbjuda en alpin anläggning i världsklass där vi varje år aktiverar ett par hundra barn och ungdomar hoppas jag ändå ses som något positivt. Resultatet av att vi har en sådan fin arena och verksamhet har vi sett inte minst under denna säsong där Sundsvall representeras i europacup, världscup, Junior-VM och ungdoms-OS.

Tomas Åberg, ordförande Sundsvalls Slalomklubb

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan