Annons

Annons

Annons

Stigande priser

Debatt
Är Norrland södra Sveriges mjölkko, regeringen?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Timråpartiet och Sjukvårdspartiet Västernorrland kräver i detta öppna brev till regeringen och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att elprisstöd i Norrland liksom i södra Sverige ska ges inte bara till privatpersoner utan också till företag och föreningar. De motiveringar för att missgynna Norrland som statsrådet Ebba Busch gav vid regeringens presskonferens den 10 januari håller inte.

De norrländska företagen och föreningarna behöver elprisstöd här och nu. Annars riskerar företag att gå i konkurs och människor att drabbas av arbetslöshet, skriver debattförfattarna.

Bild: Johan Nilsson/TT

Ebba Busch hävdade att man inte förstod att norra Sverige skulle drabbas av de höga elpriserna. Tydligen saknar man i klimat- och näringsdepartementet kunskaper om geografiska och meteorologiska förutsättningar i den norra halvan av Sverige. Eller menar man att företagare i Norrland har andra sådana förutsättningar för sin elförsörjning än privatpersoner?

Annons

Annons

Ett exempel är Bergeforsens Camping i Timrå som fick en elräkning på 260 000 kr för december. Året innan var den på 87 000 kr – en skillnad på 173 000 kr. Utöver detta tillkommer nätavgifter på 74 000 kr. Bolaget omsätter tre miljoner per år och då begriper vem som helst att en tredubbling av elräkningen på en enda månad gör det svårt för ett företag som Bergeforsens Camping att klara sig.

Diskrimineringen av de norrländska företagen är förkastlig från konkurrenssynpunkt. Den innebär även en ytterligare formalisering av ett närmast kolonialt förhållningssätt och förstärker Norrlands roll som ”mjölkko” och råvarubas för välståndet i södra Sverige men också för Europa.

Den kraftiga utbyggnaden av vindkraft har gjort Sveriges elpriser oerhört känsliga för vädret. Detta har lett till elöverskott på helårsbasis som exporteras utomlands till låga elpriser men effektbrist och höga elpriser i Sverige när det är kallt och vindstilla. Detta utöver de allvarliga negativa konsekvenserna som vindkraftsparker medför för naturen, miljön, känsliga djurarter och alla de boende i närheten av vindkraftsanläggningarna.

Annons

De norrländska företagen och föreningarna behöver elprisstöd här och nu. Annars riskerar företag att gå i konkurs och människor att drabbas av arbetslöshet. Många småföretagares livsverk riskeras på grund av en ansvarslös energipolitik.

Annons

Det är dags att sluta snacka och begrava saker i utredningar. Vi kräver att regeringen agerar. Norrland kan inte vänta.

David Forslund, kommunalråd i opposition för Timråpartiet

Robert Thunfors, regionråd i opposition för Sjukvårdspartiet Västernorrland

Pia Lundin, regionråd i opposition för Sjukvårdspartiet Västernorrland

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan