Annons

Annons

Annons

Stigande priser

Debatt
Folkvalda bör tillämpa den enkla modellen för elstöd

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varför kan inte Sverige och våra folkvalda för en gångs skull tillämpa en enkel modell för elstöd, som dessutom är rättvis och går att förstå? Den behöver dessutom inte kompletteras med några speciella sekretessregler eftersom korrigeringen görs på elräkningen som kommer från elhandels- och elnätsföretagen. Sänk omgående momsen till tio procent.

Annons

Varför kan inte Sverige och våra folkvalda för en gångs skull tillämpa en enkel modell för elstöd, som dessutom är rättvis och går att förstå? undrar Micke Nilsson.

Bild: Anders Wiklund/TT

Annons

Detta finansieras med en tillfälligt höjd skatt som omfattar alla elhandels- och elnätsföretag. Det finns garanterat modeller som finns lättillgängligt hos Finansdepartementet. Där går det enkelt att räkna fram vilken skattesats som ska tillämpas. Typ 50 procent.

Det som stör lite är att regeringens frälse – som ska skyddas genom de speciella starka sekretessbestämmelserna kring elstödet – kommer att få samma sänkning av momsen som de som verkligen behöver stödet.

Fördelen är att hela landets befolkning får en proportionell sänkning och att även vi som befolkar reservatet norr om Masbäcken (Dalälven med viss korrigering) inte diskrimineras.

Andra europeiska länder har tillämpat liknande stödåtgärder. Så varför ska Sverige krångla till det?

Micke Nilsson, socialdemokrat, skattebetalare och statsanställd – inte nödvändigtvis i den ordningen

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan