Annons

Annons

Annons

Debatt
Samhället är framför allt skapat för yngre och friska

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att bli dement på äldre dagar är nog en av mina värsta farhågor. Att tappa kontroll över tid och rum, och min egen förmåga och självständighet.

Att se en nära anhörig "gå in i dimman" är ledsamt nog, men när jag som anhörig ska hjälpa till, ja då märker jag verkligen att samhället är varken skapat för äldre, sjuka eller deras anhöriga, skriver debattförfattaren.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Att se en nära anhörig "gå in i dimman" är ledsamt nog, men när jag som anhörig ska hjälpa till, ja då märker jag verkligen att samhället är varken skapat för äldre, sjuka eller deras anhöriga.

Ålderismen blir tydlig. Samhället är framför allt skapat för yngre friska människor.

När jag ska hjälpa min dementa pappa att få sina räkningar betalda via autogiro, så kräver en statlig myndighet att han loggar in med bank-id för att begära autogiro! Min pappa har inget bank-id och om han hade det, skulle han inte kunna hantera det. Någon blankett på deras hemsida finns inte. Likaså med ett av Sveriges största elbolag.

Annons

När jag försöker nå vården och få vårdcentralen att svara på mina rop om hjälp, får jag försöka flera gånger innan jag får kontakt och någon fullmakt på 1177, ja det går bara att få för målsman till barn under tolv år.

Min pappa behövde ett så kallat hemsjukvårdsuppdrag från Regionens vårdcentral till kommunens hemsjukvård. Hur svårt kan det vara för region och kommun att samarbeta för vårdtagarens bästa? Vi skulle ju sudda ut dessa ”vattentäta skott” mellan kommun och region för att underlätta för vårdtagaren! Vad hände med det arbetet? Något resultat har jag inte sett. Resultatet är snarare att det landar i mitt knä. Att jag som anhörig ska jaga vårdcentralen för att få uppdraget utfört.

Det finns något som heter framtidsfullmakt, men den kräver framförhållning. När du börjat gå in i dimman är din beslutsförmåga förbrukad och har du inte sjukdomsinsikt står hoppet som anhörig hos domstolen att utse god man eller förvaltare.

Annons

Jag kan bara konstatera att samtliga aktörer såsom stat, kommun, region och privata aktörer har mycket att jobba på. Det är svårt nog att en nära anhörig blir sjuk, men att känna sig som Don Quijote mot väderkvarnarna gör inte saken bättre.

Politiken i såväl riksdag som kommun och region behöver snäppa upp och skapa ett samhälle som fungerar för alla, inte bara yngre friska människor.

Catrin, före detta region- och kommunpolitiker

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan