Annons

Annons

Annons

Debatt
Arbetsförmedlingen brister i många viktiga kärnuppdrag

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på insändaren "Arbetsförmedlingen kan inte ensam lösa utmaningen" i ST 18/1.

Vi får ta del av betydligt fler berättelser än vi skulle önska där företag får kandidater till jobb utan någon matchningsinsats alls, skriver debattförfattarna.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Annons

Arbetsförmedlingen slår ifrån sig kritiken från Företagarna om att myndigheten inte klarar av det uppdrag de fått. Företagarna finns också i hela landet och vi är väl medvetna om att Arbetsförmedlingens uppdrag är både omfattande och svårt. Vi vet också att det fungerar olika väl runt om i landet. Trots det är den sammantagna bilden att Arbetsförmedlingen brister i många viktiga kärnuppdrag, däribland matchning.

Vi får ta del av betydligt fler berättelser än vi skulle önska där företag får kandidater till jobb utan någon matchningsinsats alls – de vet knappt vilket yrke det handlar om. Samtidigt visar forskningen att ju svagare koppling till arbetsmarknaden en sökande har desto viktigare är matchningsinsatsen. Dialogen med små och medelstora företag saknas vilket leder till stora brister i Arbetsförmedlingens upphandling av utbildningar. Varför inte skaffa kunskap om vilka behov som verkligen finns? Resultatet blir i stället att individer deltar i skattefinansierade insatser som inte leder till jobb. 

Företagarna instämmer helt i att det krävs samarbete och kreativitet från alla aktörer för att lösa kompetensbristen. En förutsättning för det är att den ansvariga myndigheten är ödmjuk nog att erkänna att den behöver hjälp.

Annons

Catharina Bildt Grape, expert migration, integration och arbetsmarknadsfrågor

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Västernorrland

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan