Annons

Annons

Annons

Debatt
Nyckeltalet för barn och personal i Timrås förskolor måste ändras

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För en tid sedan slog representanter för Timrå kommun sig för bröstet, i en artikel i ST, då man minskat storleken på barngrupperna i förskolorna, så att man nu ligger på nivåer som Skolverket rekommenderar.

Det de inte talade om var att man tvingat pedagogerna att dela befintliga grupper med dess personal, så att man i stället för, till exempel, en grupp med 20 barn och tre pedagoger nu har två grupper med cirka åtta–tolv barn i varje grupp, där två pedagoger arbetar i den ena gruppen, medan en ensam pedagog arbetar i den andra gruppen.

Att ha färre barn i grupperna är naturligtvis vad alla pedagoger önskar, men det måste få kosta, skriver signaturen "Mama".

Bild: Vegard Wivestad Grøtt/TT

Annons

Detta innebar rätt mycket ensamarbete i barngrupperna, eftersom pedagogerna ska ha raster, ha planeringstid och medverka i olika typer av möten. Gruppen kan oftast bara delas under de tider när all personal är på plats, cirka klockan 8–14 (den som öppnar på morgonen går hem cirka 14 och den som stänger kommer inte förrän cirka 8).

Annons

Lägg sedan till att barn har olika behov som behöver/ska bli tillgodosedda. Vissa barn är osäkra och behöver stöd för att komma in i lekar, någon kanske har en hörselnedsättning eller en NPF-diagnos, någon är väldigt tidig i sin läs-/skrivutveckling. Det är väldigt svårt att tillgodose allas unika behov.

Ett tanke-exempel kan vara att: Eva är ensam pedagog på avdelningen, eftersom kollegan är på möte med specialpedagogen. Kalle som är ett försynt och försiktigt barn ber att få höra en saga. Eva blir glad över att han tar eget initiativ och vill gärna läsa, men upptäcker att Elsa skulle behöva en ny blöja och Nisse som har en NPF-diagnos och svårt att förstå lekregler kraschar legobygget för några andra barn och blir jättearg och ledsen när han inte får vara med. Vad gör man då som pedagog? Man sliter sitt hår och försöker hinna vara överallt på samma gång. Resultatet blir dåligt för alla.

Att ha färre barn i grupperna är naturligtvis vad alla pedagoger önskar, men det måste få kosta. Vad jag vill är att nyckeltalet för barn/personal i kommunen måste ändras så att det blir hållbart för alla. Önskvärt vore att grupper med de större barnen är 12–14 barn med tre pedagoger, och de yngsta barnen är i grupper med 9–10 barn med tre pedagoger.

Annons

Jag har frågat runt lite bland pedagoger som jobbar i kommunen och många av de äldre bara räknar ned, och väntar på att få gå i pension. Men ännu värre, flera av de yngre jag talade med säger att de funderar på att byta yrke helt. Vad blir det då av Timrås stolta vision? Vad blir det för förskola för våra barn och barnbarn?

Mama

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan