Annons

Annons

Annons

Debatt
Elbolagen profiterar på oss slutkonsumenter

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ingen har kunnat undgå hur elhandels- och elnätsbolagen ogenerat skickar ut räkningar med mångdubbelt högre elpris utan att produktionskostnaderna ökat i samma utsträckning. Sannolikt beror detta på att efterfrågan ökat med anledning av Rysslands angrepp mot Ukraina.

På grund av Rysslands angrepp mot Ukraina så passar elbolagen på att ägna sig åt ett osmakligt profiterande på oss slutkonsumenter, skriver debattförfattaren.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Annons

Samtidigt kan vi läsa på SVT: ”Det har varit ett rekordår. 2021 exporterade vi 25 TWh, det var högt. Nu ser vi en kraftig ökning till 33 TWh, säger Niclas Damsgaard, strategichef på Svenska kraftnät.”

Den totala elproduktionen uppgick till 170 TWh i Sverige 2022 – av detta exporterades knappt 20 procent.

I samma SVT-artikel står ”Elexporten förra året motsvarar minst lika mycket som utsläppen från alla personbilar i Sverige, förmodligen lika mycket som alla inrikes transporter, säger Dag Henning energiexpert på Naturvårdsverket.”

På grund av Rysslands angrepp mot Ukraina så passar elbolagen på att ägna sig åt ett osmakligt profiterande på oss slutkonsumenter. Regeringen är fantastiskt handlingsförlamad jämfört med de utfästelser som gavs i valrörelsen. Lite elakt – men ganska realistiskt – går det att påstå att elbolagens hunger efter att slå rekord i höga utfaktureringar spelar Putin helt i händerna. Fredliga staters ekonomier kastas in i lågkonjunkturer som många forskare säger orsakas av skenande energipriser.

Micke Nilsson, socialdemokrat, statstjänstehjon och skattebetalare – inte nödvändigtvis i den ordningen

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan