Annons

Annons

Annons

Debatt
Låt både hjärta och hjärna vara med i gymnasievalet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Snart öppnar årets ansökan till gymnasiet och Sveriges alla niondeklassare ställs inför ett viktigt val. Beslutet är inte livsavgörande, livet kommer att erbjuda många vägval och möjligheter – men det är ett beslut som förtjänar lite eftertanke.

En yrkesutbildning med upparbetade nära samarbeten med företag i branschen ger generellt mycket goda möjligheter till jobb direkt efter studenten, för den som så önskar, skriver Eva Nordlander, Svenskt Näringsliv Västernorrland.

Bild: Ingvar Karmhed/TT

Vi står inför en tuff och osäker framtid. Det ekonomiska läget, de snabba förändringarna i vår omvärld – det finns flera faktorer som kan skapa stress kring utbildningsvalet. En yrkesutbildning med upparbetade nära samarbeten med företag i branschen ger generellt mycket goda möjligheter till jobb direkt efter studenten, för den som så önskar.

Annons

Annons

Och, nytt för i år, oberoende av vilket gymnasieprogram niondeklassarna väljer, så ingår de kurser som ger grundläggande behörighet till högskolestudier. På yrkesprogrammen är de kurserna möjliga att välja bort, men om man vill hålla dörrarna öppna för högskolestudier är det naturligtvis klokt att inte göra det.

Undersökningar visar att föräldrar ofta uppmuntrar sina tonåringar att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram. Det kan handla om valmöjligheter, men också om status. Tyvärr finns en förlegad bild av de möjligheter yrkesprogrammen ger. Förhoppningsvis vågar fler föräldrar omvärdera yrkesprogrammen, när de nu ger en grundläggande behörighet till högskolestudier. Men kanske skulle fler föräldrar också behöva tänka tanken att deras barn skulle kunna få en högre livskvalitet, om de redan på gymnasiet fick med sig det självförtroende och de möjligheter till bra jobb som en yrkesutbildning ger.

I grunden är det såklart bra att uppmuntra ungdomarna att plugga till något som de tycker är kul, men möjligheten till jobb likväl som risken att hamna utanför arbetsmarknaden, bör också vägas in. På Ekonomifaktas sajt Gymnasiepejl (www.ekonomifakta.se/gymnasiepejl) finns statistik på kommunnivå över lön och jobb relaterat till respektive gymnasieprogram. Skillnaderna är stora, både mellan program och mellan kommuner. Till exempel var alla eleverna som gick industritekniska programmet i Örnsköldsvik etablerade på arbetsmarknaden ett år efter gymnasiet. För naturbruksprogrammet i Sollefteå var siffran 88 procent.

Annons

Livet är fullt av möjligheter. Troligtvis känns det för tidigt att på våren i årskurs nio planera resten av sitt liv. Ett yrkesprogram med grundläggande högskolebehörighet ger utrymme för många vägval framöver.

Eva Nordlander, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan