Annons

Annons

Annons

Halkläget

Debatt
Backman (L) missleder om "feministisk snöröjning"

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalernas Elise Backman har gått till hård attack mot så kallad feministisk snöröjning, som hon beskriver som huvudproblem för halkan på gatorna i Sundsvall. Det är då ironiskt att det samtidigt är just hur snöröjningen för fotgängare fungerar som Backman kritiserar.

På en punkt är vi dock rörande överens med Backman, ingen ska skadas av halkan. Halkbekämpningen för de som går med barnvagn, cyklar, använder rullator eller rullstol behöver bli betydligt bättre, skriver Johanna Simonsson (MP).

Bild: Hasse Holmberg / TT

Den prioriteringsordning som ibland fått namnet "feministisk snöröjning", handlar nämligen om att snöröjningen ska prioritera trottoarer, gång- och cykelbanor och kollektivtrafiken först. Att det kommit att kallas feministisk snöröjning är för att det statistiskt också är så att kvinnor går, cyklar och åker buss mer, medan män är de som kör mer bil. Snöröjning av trottoarer och busshållplatser prioriterar också äldre och barns resor. Det är en ordning som kommunen redan ska tillämpa. Vill man bekämpa halkan på trottoarerna i Sundsvall är det alltså inte prioriteringsordningen som är problemet i kommunens snöröjning.

Annons

Annons

Marcus Backholm Bohlin har tvärtom en viktig poäng i sin ledare den 18/1, där han lyfter hur mer extremt väder gör det svårare att planera för en god snöröjning. Snöröjningen i Sundsvall behöver bli bättre. Samtidigt för snöröjarna en alltmer ojämn kamp mot vädrets makter.

Det är ett faktum att vi nu drabbas av konsekvenserna av en skenande klimatförändring. Särskilt kommunen har ett stort jobb att göra med klimatanpassning för att kunna möta de utmaningar som mer extremt väder innebär. Miljöpartiet efterlyser därför fler åtgärder för klimatanpassning och en ökad krismedvetenhet från partierna i fullmäktige vad gäller klimatförändringarnas påverkan på kommunen.

På en punkt är vi dock rörande överens med Backman, ingen ska skadas av halkan. Halkbekämpningen för de som går med barnvagn, cyklar, använder rullator eller rullstol behöver bli betydligt bättre. Liberalerna sitter, till skillnad från Miljöpartiet, i kommunfullmäktige i dag. De har goda möjligheter att där ställa krav på ökade resurser till snöröjningen. De kan även lyfta behovet av klimatanpassning så kommunen klarar av att underhålla våra vägar också i ett förändrat klimat. Det är där Liberalernas fokus borde ligga, inte på att nyttja snöröjningen i ett stormigt kulturkrig.

Johanna Simonsson, Miljöpartiet de gröna i Sundsvall

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan