Annons

Annons

Annons

Debatt
Gigantiska utmaningar inom vården – låt oss jobba tillsammans

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av insändaren "Västernorrland behöver fler distriktsläkare", i ST 18/1.

Omställningen som krävs kan vi bara nå om vi gör det tillsammans, i samverkan med läkarföreningarna, fackförbunden, patientföreningarna och kommunerna, skriver debattförfattarna.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vi i den nya politiska majoriteten i Region Västernorrland – S, M och C – kommer att prioritera primärvården under mandatperioden, där råder ingen tvekan. I vår politiska plattform, som ligger till grund för vårt samarbete den här mandatperioden, har primärvården och kompetensförsörjningen ett särskilt fokus. Främsta prioritet är att utbilda, attrahera och behålla läkare inom primärvården genom att bland annat bygga upp kollegiala läromiljöer och fokusera på ledarskap.

Annons

Annons

Vi har också, precis som ni önskar, ambitionen att besluta om att begränsa antalet patienter till 1 200 per läkare. Men, vi kommer inte undan det faktum att hälso- och sjukvården står inför gigantiska utmaningar.

Som ni i er profession redan vet så kommer antalet 80-åringar eller äldre att öka med nästan 40 procent i Västernorrland de kommande sju åren och den gruppen står för över 50 procent av resurserna inom hälso- och sjukvården. Samtidigt som denna stora ökning sker så minskar antalet personer i arbetsför ålder. Sveriges kommuner och regioner beräknar att ungefär hälften av de som kommer ut på arbetsmarknaden de kommande sju åren behöver välja vård och omsorg eller hälso- och sjukvård som yrke, enbart för att vi ska kunna behålla samma nivå på välfärden som vi har idag.

För Västernorrland är behovet att samtliga gymnasieungdomar som tar studenten i år skulle behöva börja jobba inom vård och omsorg och det skulle ändå inte räcka till. Detta säger en del om de utmaningar som vi befinner oss i, och gör det tydligt att vi inte kan fortsätta med samma arbetssätt som i dag.

Med det sagt så har vi en framtidstro och vill utveckla primärvården så att det möter behovet hos våra invånare. Omställningen som krävs kan vi bara nå om vi gör det tillsammans, i samverkan med läkarföreningarna, fackförbunden, patientföreningarna och kommunerna. Vi hoppas och tror att ni också vill det.

Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Viktoria Jansson (M), vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden,

Dennis Moström (C), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan