Annons

Annons

Annons

Sidsjö

BILDEXTRA: Fjärdeklassare fick en skiddag i Sidsjöbacken

Fjärdeklassare i Sundsvall fick en gratis skiddag för att kunna känna snöglädje. ST hängde med i backen.

Text

I fyra dagar får 40 fjärdeklassare per dag gratis utrustning, snöanläggning och vägledning för att testa på att åka skidor. Erik Staaf och hans gymnasieelever håller i gratis lektioner, Fritidsbanken hjälper till med utrustning och Sidsjöbacken håller öppet för eleverna.

Här är fjärdeklassarna i den stora backen i Sidsjön tillsammans med sin gruppledare i gul väst.

Bild: Sandro Murad

På torsdag var Höglundaskolan som var på plats, på under fredagen är platserna uppdelade på Gångvikens skola och Hellbergsskolan. Nästa vecka är det S:t Olofsskolan, Haga förskola och Essviks skola som delar på platserna.

– Det var lite läskigt för senaste gången jag åkte slalom var flera år sen. Det är bra att jag får prova på att åka och lära mig, säger Limar Aez, elva år som går på Höglundaskolan.

Annons

Annons

– Det är kul att vi får lära oss så många saker och att åka, för det är första gången jag lär mig, säger Eden Brhane, också elva år och elev på Höglunda.

Eden Brhane och Limar Aez lärde sig att åka slalom tack av Realgymnasiets naturturism elever.

Bild: Sandro Murad

Erik Staaf, lärare på Realgymnasiet tycker att barnen ska få känna snöglädje samtidigt som de får ett intresse för skidåkning. Han vill ge barnen chansen till detta oavsett ekonomiska förutsättningar och bakgrund.

– Förutsättningarna vädermässigt har varit toppkvalitet. Sedan har ledarna varit förväntansfulla och nervösa men när de väl får sin barngrupp släpper allting så att de går in i action och bara levererar, säger Erik Staaf.

"I stället för att bara läsa om det i skolan är det bättre att göra något viktigt som gör skillnad. Att komma ut i verkligheten för att inspirera och instruera barn och ungdomar i olika naturturismaktiviteter", säger Erik Staaf.

Bild: Sandro Murad

Realgymnasiets elever som studerar naturturism och ledarskapskurser i årskurs ett till tre håller i skidlektioner för barnen och är själva utbildade av Svenska Skidförbundet. Det är skolan och kommunen som driver projektet "Alla på snön" tillsammans med Svenska Skidförbundet.

"Det är väldigt underbart att se barnen lära sig och ha kul", säger Sam Palokangas, årskurs två på Realgymnasiet.

Bild: Sandro Murad

Annons

– Det har varit jättekul, jag tror att barnen ser på dagen som en rolig aktivitetsdag, att de får en chans att åka slalom och lära sig. Jag tycker att projektet är en jättebra möjlighet för barnen att bygga ett intresse för skidåkning, säger Sam Palokangas.

Annons

"Efter att ha fått kurser i detta och lärt barnen så vill jag säsongsjobba som skidlärare", säger Linn Bertilsson.

Bild: Sandro Murad

– Jag tycker att det går jättebra, barnens utveckling går bra och de barn som aldrig har åkt skidor innan har lärt sig snabbt och snart åker de i den stora backen. Det hade jag aldrig kunnat tro, att barnen skulle åka den stora backen redan första gången, säger Linn Bertilsson i årskurs ett på Realgymnasiet.

BILDEXTRA:

Alla barnen lärde sig att åka slalom.

Bild: Sandro Murad

Vissa av barnen var redan kunniga sedan tidigare medan det var första gången för andra.

Bild: Sandro Murad

Eleverna från Realgymnasiet tyckte att det var underbart att se barnen så glada.

Barnen lärde sig snabbt slalom och ville längre upp i backen redan efter första timmen.

Bild: Sandro Murad

Annons

Här är ledarna som lärde fjärdeklassarna med sina två lärare.

Bild: Sandro Murad

Här är fjärdeklassarna som precis åkt ner från den stora backen för att äta lunch.

Bild: Sandro Murad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan