Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Inför avgiftsfri kollektivtrafik och bygg ut pendlarparkeringar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett nytt meddelande i min telefon kring nyår. ”Min Tur” meddelar att nya priser införs. Jag jublar! Äntligen ska politikernas löfte om minskade avgifter för kollektivtrafiken genomföras. Kanske avgiften helt tas bort? Så glädjande. Men ack nej. Det blir höjda avgifter, igen.

Vi välkomnar elbussarna, ser fram emot utbyggda pendlarparkeringar och avgiftsfri kollektivtrafik, skriver Elisabet Finné.

Bild: Pontus Hellsén

Annons

Att minska privatbilismen och satsa på ökad kollektivtrafik är ett effektivt sätt att minska koldioxidutsläppen. Sundsvall har långt kvar till uppsatta miljömål.

I flera städer i Sverige har man genomfört avgiftsfri kollektivtrafik och sett att bussåkandet ökar, bilismen minskar och miljön blir bättre.

Kanske kommunen kunde hjälpa till att organisera samåkning digitalt? Den som kör bil skulle då kunna stanna vid lämplig plats och invänta den anmälda passageraren. Och innan det är gjort kan väl du som kör bil stanna och fråga om den som går i snålblåsten behöver skjuts. Och var själv inte rädd att hålla upp tummen och lifta!

Annons

I Seattle i USA är bussarna avgiftsfria under lågtrafik. Bilarna som har fler än en person får åka i bussfilen. I Tyskland fick man i somras för nio euro (cirka 100 svenska kronor) åka både tåg, buss och tunnelbana under en månad. Det blev en succé. Det finns många sätt, och att minska framför allt bilpendlandet är nödvändigt för klimatet.

På landsbygden är pendlarparkeringar till hjälp för dem som måste köra bil till närmaste busshållplats. På Alnö har pendlarparkeringen uppskattats och lett till att många ställer sin bil och tar bussen och därmed minskar bilköerna över bron. Men pendlarparkeringarna behöver byggas ut. Den som finns på Alnö är ofta helt full och därmed blir det många som kör bil istället för att ta bussen över bron.

Sundsvall fick flera miljoner från staten för att kompensera för inkomstbortfall under pandemin. Hur mycket av det har gått till kollektivtrafiken?

Annons

Sundsvalls kommande satsning på elbussar välkomnas. I städer där elbussar körs har koldioxidutsläppen minskat med tio procent. Vi välkomnar elbussarna, ser fram emot utbyggda pendlarparkeringar och avgiftsfri kollektivtrafik!

Elisabet Finné, medlem i Klimataktion

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan