Jag undrar hur mycket utbildning personal inom grundskolan, fritidshemmen och fritidsgårdarna får kring droger, gängkriminalitet, rekryteringar, och så vidare?

Jag undrar hur mycket utbildning personal inom grundskolan, fritidshemmen och fritidsgårdarna får kring droger, gängkriminalitet, rekryteringar, och så vidare, skriver "Funderande farmor".
Bild: Lise Åserud/TT/Arkiv
Annons
Jag läser dagligen att kriminella nu försöker rekrytera de som inte är straffmyndiga till kriminell verksamhet. Det är viktigt att vi "här i norr" inte är så blåögda att vi bara tror att detta sker i södra Sverige.
Annons
Senast häromdagen kunde jag i ST läsa att det förekommit i Timrå att en kriminell sökt kontakt med mellanstadiebarn.
Ni i barn- och utbildningsförvaltningarna i Sundsvall och Timrå, hur ger ni er personal den kompetens de behöver för att kunna jobba förebyggande och aktivt med barnen och ungdomarna kring detta?
På fritidsgårdarna och på fritidshemmen vistas många barn och där skulle personalen kunna jobba med att informera barnen och lyssna på deras frågor och funderingar, men har de själva den kompetensen och ekonomin att som exempel bjuda in föreläsare och tillräckligt med personal för att kunna prioritera det viktiga förebyggande arbetet? Även pedagogerna på fritidshemmen har här en viktig uppgift, har de den utbildning och de resurser som behövs?
Det förebyggande arbetet kring droger och kriminalitet behöver prioriteras i tidig ålder och det behövs fler än polisen och socialtjänsten till samarbetet omgående är min uppfattning.
Funderande farmor
■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här