Annons

Annons

Annons

Debatt
Vem tar samhällsansvaret tillsammans med oss i bostadsfrågan?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Läget är bekymmersamt. Inflationen är den högsta på över 30 år, energipriserna skenar och människors ekonomiska marginaler krymper. En grupp som drabbas extra svårt just nu är alla de människor som bor i hyresrätt.

Dagligen ringer hyresgäster till Hyresgästföreningen och uttrycker sin oro över att inte ha råd att bo kvar i sina hem på grund av de höga yrkanden om hyreshöjningar som fastighetsägare och kommunala bostadsbolag har gått ut med, skriver debattförfattarna.

Bild: Pedersen, Terje

Annons

Annons

Staten lägger årligen miljardbelopp på skatteavdrag till dem som äger sitt boende. Motsvarande subventioner finns inte för hyresgäster, vilket gör att en nybyggd hyresrätt blir upp till 2 500 kronor dyrare i månaden än motsvarande bostadsrätt.

Samtidigt har hyresgäster enligt SCB i snitt 28 procent lägre inkomst än boende i övriga upplåtelseformer och tvingas lägga en större andel av sin inkomst på boendet. En genomsnittlig hyresgäst lägger 27 procent av inkomsten på boendet, bostadsrättsinnehavare lägger i snitt 20 procent och villaägare i snitt 16 procent.

Ändå vill de privata fastighetsägarna skjuta över sina ökade kostnader, fullt ut, på sina hyresgäster genom att höja hyrorna med över tio procent.

När så även de allmännyttiga bostadsbolagen börjar yrka på rekordhöga hyreshöjningar inställer sig frågan om vem som över huvud taget tar något samhällsansvar i allt detta? Vem tar ansvar för allas rätt till boende och bryr sig om människorna som bor i hyresrätt?

Dagligen ringer hyresgäster till Hyresgästföreningen och uttrycker sin oro över att inte ha råd att bo kvar i sina hem på grund av de höga yrkanden om hyreshöjningar som fastighetsägare och kommunala bostadsbolag har gått ut med. Hyresgästföreningen stöttar och tar hand om sina medlemmar, samtidigt som vi kämpar för fler hyresrätter med rimliga hyror och allas rätt till en bostad. Vi gör allt vi kan för att ta samhällsansvaret.

Annons

Hur tänker ni andra som är ägare av hyreslägenheter? Till exempel ni kommunpolitiker som genom ägardirektiv styr våra allmännyttiga bostadsbolag, på vilket sätt tar ni samhällsansvaret?

Annons

Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland

Kristina Bergman, vice ordförande Hyresgästföreningen Norrland

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan