Annons

Annons

Annons

Sidsjö

Sundsvallsfamiljens matbudget sjönk med 8 000 – här är deras tips

Familjen Lindgren Sundström lägger 1 000 kronor i veckan på mat – för fem personer.

Nu delar de med sig av sina bästa tips för att få ordning på utgifterna.

– Jag är en stolt snåltant, säger Malin Lindgren Sundström.

Text

Hemma hos familjen Lindgren Sundström, Thess, Malin, Thua och Thilla är det en buffé på matbordet. Uppskattningsvis så är det 15 portioner mat till en kostnad på cirka sju kronor per portion.

Bild: Eva-Lena Olsson

Annons

Det började med en livsstilsförändring för några år sedan. Familjen lade om kosten och hela sitt sätt att leva. Socker och vetemjöl ströks, familjen åt bara vegetariskt och veganskt, och matkostnaderna sjönk från 12 000 till 4 000 kronor i månaden.

– Det har hänt mycket sedan dess. Det var för jobbigt, för jag fick laga mat jämt. Vi kunde inte ens gå ut och äta. Vi åt inte vetemjöl, socker eller kött. Inget med tillsatser. Det fanns inget kvar, säger Malin Lindgren Sundström, mamma i familjen.

Familjen har nu börjat äta kött då och då, gör inte längre all mat från grunden och kan kosta på sig en middag ute vid speciella tillfällen.

Annons

Annons

– Så nu har vi ett mellanläge. Vi är lite mer normala, säger Malin Lindgren Sundström.

Fakta

Familjens tips för att sänka matkostnaderna

Planera dina inköp. Men inte genom att göra en matlista. Bestäm i stället hur mycket pengar du ska lägga på mat varje vecka och förhåll dig till det – en veckopeng för mat.

Många bäckar små. Skär ned på spontana inköp du kan avvara. 20 kronor här och 30 kronor där blir till slut en del.

Konkretisera utgifterna. Fundera över hur mycket du behöver jobba för att ha råd med något, eller hur stora de små regelbundna kostnaderna blir över en månad eller ett år. Ställ dig frågan om det är värt det.

Gör matlådor. Inte bara kvällens rester till dagen efter, utan planera för en längre tid och gör storkok.

Köp svinn. Extrapriser kan du spara några kronor på, men mat med kort tid till bäst före-datum är det som gör skillnad på riktigt.

"Man måste veta vad man ska ha, att handla bara för att det är nedsatt är inte ekonomiskt", säger Malin Lindgren Sundström.

Bild: Eva-Lena Olsson

Trots det, och trots att priserna i dagligvaruhandeln har rusat det senaste året, ligger deras matkostnader kvar på samma låga nivå. Familjen planerar inköpen veckovis och avsätter då 1 000 kronor för mat. Hemligheten ligger delvis i att Malin har lärt sig butikernas rutiner när det kommer till att sälja svinnprodukter.

– Då vet jag vart jag ska åka, 0ch så handlar jag bara deras svinn. Inget annat, säger hon.

Annons

Inköpen portioneras i mindre förpackningar och fryses in. I och med att familjen har hållit på ett tag, och byggt upp ett stort förråd med olika produkter, kan det ibland bli lite udda storhandlingar.

Annons

– Ibland byter de utseende på förpackningar och säljer ut de gamla. En gång sålde de ut plånboksskinka för en krona, då köpte jag 215 paket och bar hem i Ikea-kassar, säger Malin Lindgren Sundström.

Resten av familjen, bestående av Thua, 20, Thilla, 18, Thess, 16 och Totte, 11, verkar ha omfamnat den nya livsstilen till fullo.

– Om man jämför med kompisar tänker man mycket mer på vad man gör. De spenderar utan att tänka, mer än vad man själv gör, säger Thua Lindgren Sundström.

Thess, Malin, Thua och Thilla äter av maten som de lagat. Malin delar med sig av små tips på Instagramkontot @malinlinsun. I februari har hon och två andra Instagrammare en snålmånad. "Det är små utmaningar för att folk ska få in tänket. Nu är det 60 000 stycken som har anmält sig, och då har vi inte ens börjat", säger hon när ST hälsar på i mitten av januari.

Bild: Eva-Lena Olsson

Alla tre systrar tjänar också egna pengar, något som har bidragit till förståelsen för värdet av att dra ned på kostnaderna.

– Pengar har fått ett större värde. Det är så mycket slöseri, och jag har förstått att det inte är hållbart, säger Thess Lindgren Sundström, och får medhåll av storasyster Thilla:

– Annars känner man inte att man behöver jobba för pengarna. Det blir ingen konsekvens av att spendera, säger hon.

När det lagas mat så blir det en buffé.

Bild: Eva-Lena Olsson

Annons

Tidigare, när familjen inte åt socker, mjöl eller kött, var det en komplicerad historia att bjuda hem eller komma hem till kompisar. Nu är det desto enklare, och då känner inte barnen att de saknar något.

– Jag tycker att vi har allt vi behöver. Bara för att vi äter och handlar så här känner jag aldrig att vi går miste om något, säger Thess.

Familjen har levt på det här viset under en längre tid, har fyra stora frysar och ett eget växthus. Men Malin Lindgren Sundström tror att alla kan dra ned på matkostnaderna, även genom mindre förändringar. En viktig nyckel är matlådorna.

Annons

– Vi är ju kungarna av matlådor. Vi matlådspreppar så att vi alltid har något hemma, säger hon.

Thilla, Thua, Thess och Malin Lindgren Sundström har funnit sig tillrätta i den sparsamma livsstilen att handla klimatsmart.

Bild: Eva-Lena Olsson

Dagens fynd blev kvarg till halva priset.

Bild: Eva-Lena Olsson

"Just nu kör jag snålmånad", säger Malin som har just nu en matbudgeten på 1000 kronor i veckan. Då är det kontanter som gäller för att inte övertrassera.

Bild: Eva-Lena Olsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan