Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Privata företag lurar staten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den senaste tiden har vi oroats över den ökande kriminaliteten inom offentlig sektor, särskilt inom de delar som hanteras via LOV eller andra så kallade valfrihetssystem.

Humana är bara ett exempel på varför kommersiella vinstintressen inte bör driva offentligt finansierad verksamhet, skriver Karin Gustavsson (V).

Bild: TT

Annons

I slutet av januari blev Humana av med sitt tillstånd att bedriva LSS-verksamhet i Sverige. Enligt medierna har Humana tagit emot flera hundra miljoner från staten utifrån felaktig rapportering från företaget. Personalen har exempelvis i många fall varit på annan plats än brukaren, men det har rapporterats som arbetstid. Därför har IVO (Inspektionen för vård och omsorg) dragit tillbaka Humana-koncernens tillstånd att bedriva bland annat personlig assistens.

Annons

Humana är bara ett exempel på varför kommersiella vinstintressen inte bör driva offentligt finansierad verksamhet. Kostnaden för ökad kontroll ökar alltid när privata företagare ska utföra offentlig verksamhet. Humana får här stå som ett talande exempel på varför den ökade kontrollen behövs. För Vänsterpartiet är därför utgångspunkten att offentlig sektor ska drivas av kommunen, regionen eller staten. Vi ser gång på gång hur brukarna drabbas när företagen försöker göra så litet som möjligt, eller som i Humanas fall, inte göra något alls!

I Sundsvall påverkas 25 vårdtagare av indragningen. Även om Humana fått tillstånd att fortsätta verksamheten under överklagandetiden (inhibition) så är Vänsterpartiets utgångspunkt att kommunen snarast bör överta ansvaret för dessa individer, tillika brottsoffer, och anställa deras personliga assistenter.

Karin Gustavsson, för styrelsen Vänsterpartiet Sundsvall

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan