Annons

Annons

Annons

Debatt
Är kommunerna redo för en storetablering?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag var för en tid sedan på en "nostalgiresa" till Kiruna, dit jobbet ofta förde mig under några år i slutet av mitt yrkesliv för typ tio år sedan.

I Kiruna pratar man om en lokal, kommunal inflation, skriver debattförfattaren.

Bild: LKAB/TT

Annons

Redan då pågick förberedelser för den stadsomvandling som måste till som en följd av gruvverksamhetens expansion. Vid den tiden visste man inte riktigt hur snabbt allt skulle behöva göras. Det var beroende av malmpriser och efterfrågan.

Nu är dock stadsflytten i full gång och hela kvarter är rivna. Det berömda stadshuset är rivet och ersatt med ett fantastiskt nytt hus.

Allt som pågår har väl i stort sett följt uppgjorda planer. Bostadssituationen är dock något som ställer till det för yngre Kirunabor som vill köpa bostad. Priserna trissas upp av de företag som har långvariga uppdrag och måste ordna boende åt sina medarbetare. I Kiruna pratar man om en lokal, kommunal inflation! Budgivningen följer inga normala mönster utan är upptrissad av externa företag.

Annons

Hur se det då ut i Sundsvall, Timrå och Härnösand? Kommer man att kunna hantera tillfälliga och mer långsiktiga behov av bostäder? Detta för att inte totalt omöjliggöra för befintliga unga kommunmedborgare att skaffa sin första bostad.

Man kan hoppas att politikerna i de berörda kommunerna passar på att informera sig om och ta lärdom av det som händer i Kiruna och även Skellefteå. Där är man ju mitt uppe i problemhanteringen, men i Västernorrland vet vi ju inte ännu när den efterlängtade stora etableringen är ett faktum.

Det är naturligtvis så att man inte kan börja producera bostäder med förhoppningen att det kommer efterfrågan. Det som dock går att göra redan nu är att undanröja hinder för intressenter som vill bygga så småningom. Förenkla och skapa snabba tillståndsprocesser och planera för infrastruktur typ värme, vatten, avlopp samt gator och vägar.

Annons

Kiruna har en lång planeringshorisont eftersom man vet att det finns malm och jordartsmetaller för många års verksamhet. Den möjligheten har vi inte på samma sätt i våra berörda kommuner.

Arne Engholm, f.d. fritidspolitiker för Liberalerna

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan