Annons

Annons

Annons

Debatt
S, M, C: Sjukvårdspartiet sprider felaktiga uppgifter

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på insändaren "M i Västernorrland struntar i partilinjen om BB-öppning", ST 2/3.

Faktum är att Region Västernorrland även för år 2023 har ansökt om statsbidrag och fått lite drygt 33 miljoner kronor baserat på befolkningsmängd samt 12,3 miljoner kronor för den särskilda satsningen ”Utvecklingsinsatser inom förlossningsvården i regioner där stor andel av befolkningen bor på landsbygd”, skriver debattförfattarna.

Bild: Ove Öst

Annons

Antingen är Pia Lundin (SJVP) dåligt påläst eller så sprider hon medvetet felaktiga uppgifter, men faktum är att Region Västernorrland även för år 2023 har ansökt om statsbidrag och fått lite drygt 33 miljoner kronor baserat på befolkningsmängd samt 12,3 miljoner kronor för den särskilda satsningen ”Utvecklingsinsatser inom förlossningsvården i regioner där stor andel av befolkningen bor på landsbygd”.

Annons

Dessa medel kommer att användas för att stärka den befintliga förlossningsvården i regionen och hela vårdkedjan före och efter förlossning. Precis som bidraget var avsett för.

Vid sjukhuset i Sollefteå kommer bidraget gå till att bland annat stärka den nationellt uppmärksammade utvecklingsprojektet om en sammanhållen trygg vårdkedja för gravida i Sollefteå/Kramfors. Den som gör att det är möjligt med tidig hemgång efter förlossning och där samma barnmorskor ansvarar för vården både före och efter förlossningen för att skapa trygghet för blivande och nyblivna mammor.

Vår bestämda uppfattning är att det inte är ansvarsfullt att använda den här typen av ettåriga stöd, som kan variera från år till år, för att starta en permanent verksamhet så som BB och förlossning är. Dessutom är frågan om BB och förlossning vid Sollefteå sjukhus beroende av fler faktorer än bara pengar, och Pia Lundin (SJVP) som under hela valrörelsen påstod sig kunna sjukvård, borde veta att förutom behovet av personal att kunna bedriva förlossningsvård så krävs både akutkirurgi och neonatalvård på plats. Två ytterligare dygnetruntverksamheter som i dag inte finns vid sjukhuset i Sollefteå.

Annons

Nej, hälso- och sjukvård är alldeles för viktigt för att dessa ogenomtänkta och okunniga utspel ska få styra verksamheten.

Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Viktoria Jansson (M), vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Dennis Moström (C), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan