Annons

Annons

Annons

Debatt
Slitna tandsköterskor: Mer jobb men inte en krona extra

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi kan nu läsa mycket om krisen inom folktandvården – det är tandläkarbrist lite överallt.

Vilka är det som fortfarande får alla kliniker att rulla? Jo, alla vi kompetenta tandsköterskor som gör en mycket stor del av en tandläkares jobb, speciellt nu när det knappt finns några att tillgå, skriver "Slitna tandsköterskor".

Bild: Jessica Gow/TT

Högsta hönset jagar arbetskraft utomlands under tiden som vi tandsköterskor sliter järnet. The show must go on, och vilka är det som fortfarande får alla kliniker att rulla? Jo, alla vi kompetenta tandsköterskor som gör en mycket stor del av en tandläkares jobb, speciellt nu när det knappt finns några att tillgå. Vi vet att sköterskor sliter halvt ihjäl sig även på kliniker med god bemanning, då det ska pressas in så mycket patienter som möjligt för att försöka komma ikapp flera års kö samt akuta fall med tandvärk.

Annons

Annons

Vad tjänar då en sköterska inom Folktandvården? Alldeles för lite jämfört med det arbete vi faktiskt utför. De flesta av oss sliter för 23 500–25 000 kronor i månaden. Överlevnadsbart i dagens samhälle? Nej.

Vill vi göra mycket delegerat för att få en meningsfull vardag på arbetet? Ja. Bör vi belönas för detta? Ja. Vad får vi? Mer arbetsuppgifter och inte en krona extra på kontot.

"Se det som personlig utveckling", säger många chefer. Men snälla ni, den personliga utvecklingen gör oss varken mätta eller varma, nu när allting i samhället ökar i pris.

Det är skrattretande att på Unionens hemsida läsa att marknadslönen för en tandsköterska ligger på mellan 28 000 och 34 000 kronor i månaden. Var i Sverige är detta, och när kommer den förhandlingen hit till Västernorrland? Visions hemsida visar lika, och man börjar då fundera om alla mätningar genomförs i nedre delen av landet där det är brist på tandsköterskor.

Region Västernorrland, dags att steppa upp nu, det är löneuppror landet runt på gång.

Slitna tandsköterskor

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan