Annons

Annons

Annons

Debatt
Imponerande vantolkningar och hårt angrepp av M mot regeringen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på insändaren "Sjukvårdspartiet sprider felaktiga uppgifter", i ST 9/3.

Sprickan mellan de tydligen styrande moderaterna i RVN och den M-ledda regeringen är avgrundsdjup, skriver Pia Lundin, Sjukvårdspartiet.

Bild: Ove Öst

S+M+C-majoritetens vantolkningar i svaret på min artikel "M i Västernorrland struntar i partilinjen om BB-öppning" är imponerande. Jag är dåligt påläst eller ”sprider medvetet felaktiga uppgifter”. Vilka felaktigheterna är framgår inte eftersom deras inlägg inte ens berör det jag skrev om: Att M-regeringen avsatt 150 miljoner särskilt för att behålla eller öppna stängda förlossningsavdelningar på landsbygden och för att stärka eftervården av de förlösta kvinnorna.

Annons

Annons

Men majoriteten tänker inte använda pengarna för att öppna förlossningen i Sollefteå, eftersom Socialdemokraterna behöver Moderaterna för att behålla makten i Region Västernorrland (RVN). Och dessa moderater, till skillnad från de i regeringen, kräver nedläggning av hela sjukhuset.

Av bara farten har majoriteten hittat på ett nytt skäl för att inte öppna BB: Det vore "oansvarigt" att använda årsbaserade bidrag från staten för att starta en permanent verksamhet påstår man nu. Men för de verksamheter som man själv startat eller permanentat så har det gått alldeles utmärkt. Man har till exempel, som Elina Arab gång på gång påpekat, ansökt och får ett tillfälligt stöd på 12,2 miljoner för att bland annat förstärka eftervården för förlossningar i Västernorrland. Naturligtvis viktigt att ha som en permanent verksamhet, eftersom nyförlösta mammor och barn i det här länet skickas hem snabbare än i något annat län i Sverige.

Sprickan mellan de tydligen styrande moderaterna i RVN och den M-ledda regeringen är avgrundsdjup. I en intervju i SVT den 28 februari påstod Viktoria Jansson (M) att hennes partikamrater i regeringen i själva verket "låtsas" när de påstår att de satsat det aktuella miljardbeloppet av skattepengar för att stärka förlossningsvård på landsbygden.

Annons

Hon anser att det är oansvarigt "och ett sätt att profilera sig som politiker och/eller som parti"! Jag väntar med spänning på vilka av de moderata ministrarna hon på grund av detta ska anmäla till JO eller kräva att bli förhörda i konstitutionsutskottet.

Pia Lundin, Sjukvårdspartiet, regionråd i opposition Region Västernorrland

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan